'Twee miljoen iPhones en iPads minder verkocht door Samsung'

AMSTERDAM - Apple stelt dat het twee miljoen iPhones en iPads minder verkocht heeft in de VS omdat Samsung Galaxytelefoons en –tablets in de winkels had liggen die te veel op de Appleproducten lijken.

Dat werd duidelijk tijdens een nieuwe zitting in de Amerikaanse rechtszaak tussen Apple en Samsung.

Apple riep een getuige op die berekende dat er 2 miljoen iPhones en iPads minder verkocht zijn door de patentschendende Galaxyproducten. In totaal kostte dat Apple 488,8 miljoen dollar.

Verder heeft Samsung volgens Apple geld verdiend aan de patentschendende producten en is er geen licentie betaald. In totaal eist Apple ruim 2,5 miljard dollar van Samsung.

Twijfel

Samsung trok de beweringen van de concurrent in twijfel. Zo stelden de advocaten van het Zuid-Koreaanse bedrijf dat er bij de iPhone 4 leveringsproblemen waren vlak na de lancering vanwege de hoge vraag. Daardoor zou de gemiste verkoop lastig te berekenen zijn.

Bovendien erkende Boris Teksler, hoofd van de patentafdeling bij Apple, tijdens het verhoor door een advocaat van Samsung dat de royalty’s die het bedrijf aan Samsung vraagt hoger zijn dat de bedragen die andere bedrijven betalen.

Zaak verwerpen

Samsung vroeg rechter Lucy Koh om de gehele zaak te verwerpen omdat volgens het bedrijf patentschending niet bewezen kan worden. Bovendien toonde Samsung twee systemen die al voor de ontwikkeling van de iPhone bestonden en erg op iOS leken.

Dat zou betekenen dat Apple geen nieuw product heeft gemaakt en de patenten dus waardeloos zijn.

Een video van LaunchTile:

De rechter vond de stelling van Samsung onzin, maar ging wel akkoord met het schrappen van de Galaxy Ace, en de globale variant van Galaxy S en S II. Dat zijn dus niet de Amerikaanse S en S II. De Galaxy Ace wordt bovendien amper verkocht in de VS.

Bekijk de uitleg van de Amerikaanse patentzaak

Lees alles over de patentoorlog

Een beknopt overzicht van alle zaken:

Klik op de landen om de lopende en afgesloten rechtszaken te zien.. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Tip de redactie