Microsoft deelt details Windows 8-tablets

AMSTERDAM - Microsoft optimaliseert Windows 8 voor laptops en pc’s door multitouchbesturing toe te voegen aan de trackpad van de muis. Bovendien zijn meer details over de hardware van Windows 8-tablets bekend.

Dat laat het bedrijf dinsdag weten. In een uitgebreide verklaring deelt Windows-topman Steven Sinofsky nieuwe details rond Windows 8-apparaten.

Zo wordt duidelijk dat naar de Surface-tablet van het bedrijf zelf ook Asus, Dell, Lenovo en Samsung Windows RT-tablets gaan maken. Windows RT is speciaal gemaakt voor tabletcomputers. Opvallend is dat HP en Acer, de nummer 1 en 3 van de wereld, niet genoemd worden.

Windows RT is slechts één versie van Windows 8. Het besturingssysteem komt ook gewoon beschikbaar op laptops en pc’s. Microsoft kreeg eerder kritiek dat de software te veel gericht zou zijn op touchscreens.

Trackpad

In de blog maakt Sinofsky duidelijk dat de trackpad van de muis op een laptop gebruikt kan worden met multitouchbesturing om navigeren door het systeem eenvoudiger te maken.

Zo is met één vinger over de trackpad bewegen uiteraard de normale besturing van de cursor. Door één of twee keer te klikken kunnen echter diverse handelingen verricht worden, vergelijkbaar met de linker- en rechtermuisknop.

xx

Scrollen kan door twee vingers horizontaal of verticaal te bewegen, door te 'pinchen' met twee vingers zoals gebeurt op smartphones kan worden in- en uitgezoomd. Bovendien zijn menu's van Windows 8 opvraagbaar door vanuit de linker-, rechter- of bovenkant van de trackpad te 'swipen'.

Eerder werden al een speciale muis en speciaal toetsenbord voor Windows 8 onthuld.

Details

In de blog wordt ook duidelijk gemaakt aan welke details de Windows RT-tablets gaan voldoen. Zo komt het minimale gewicht op 520 gram uit en kan de dikte minimaal 8,35 millimeter zijn. Ter vergelijking: de nieuwe iPad weegt 662 gram en is 9,4 millimeter dik.

Bovendien moeten tablets minimaal 8 uur HD-video kunnen afspelen en is het mogelijk de apparaten 320 uur in standby-stand te laten staan.

Tip de redactie