AMSTERDAM - Google en Asus hebben samen een tablet gemaakt die vanaf 200 euro te koop zal zijn. De Nexus 7 voelt echter alles behalve goedkoop aan. Het apparaat is stevig, snel en heeft een goed scherm. Maar met welke tablets kan de Nexus 7 nu echt de concurrentie aan?

Om er maar direct mee te beginnen: de tablet is pas vanaf september in Nederland verkrijgbaar. In de VS en het Verenigd Koninkrijk ligt hij echter wel al in de winkels.

De Nexus 7 is er in een 8 GB en 16 GB-uitvoering. Die kosten respectievelijk 200 dollar en 250 dollar. De europrijzen zijn hoogstwaarschijnlijk vergelijkbaar. En daarvoor krijgt de consument een bijzonder goede tablet.

Als eerst valt de stevigheid van de behuizing op. Voor 200 dollar kan je niet op elk gebied het beste van het beste krijgen, maar de behuizing voelt stevig aan en laat ons niet achter met een goedkoop plastic gevoel zoals regelmatig het geval is bij andere goedkopere Androidtablets van Archos of ViewSonic.

Bovendien is de achterkant van de Nexus 7 gemaakt van stroef materiaal waardoor de tablet goed in de hand ligt en niet te snel schuift. Er zijn op internet wat berichten verschenen over dat het scherm bij de randen los zou laten, maar daar hebben wij niets van gemerkt.

Bekijk de videoreview:

Formaat

Ook over het formaat zijn we te spreken. Het zal voor veel mensen een flinke overgang zijn als zij 10 inch gewend zijn, maar het is het proberen waard. Vooral voor onderweg, bijvoorbeeld in de trein, is de kleine tablet een uitkomst. Thuis op de bank is het bekijken van video en het browsen misschien iets fijner op een groter scherm.

Ook het gewicht van 340 gram is nauwelijks meer een beperking. De tablet is veel lichter dan bijvoorbeeld de iPad (652 gram), maar dat komt uiteraard vooral door het formaat.

Geen 3G

Een klein kritiekpuntje is dat de Nexus 7 zich niet écht op mobiel gebruik richt. Het kleinere formaat lijkt daarom een willekeurige keuze. Er zit namelijk geen 3G-mogelijkheid in de tablet verwerkt. Internet is alleen beschikbaar via wifi en dat is op veel plaatsen nog niet voor handen.

Ook zorgt het formaat ervoor dat het toetsenbord kleiner is. Minder ruimte voor de toetsen resulteert in een verminderd gebruiksgemak. In vergelijk met de virtuele toetsenborden van 10 inch-tablets maakten wij daadwerkelijk meer tikfouten, ook nadat we een aantal dagen aan de Nexus 7 gewend waren.

Scherm en accu

Gelukkig maakt de Asustablet de kleine nadelen van het formaat goed met de prestaties en het scherm. Dat laatste viel ons in positieve zin direct op. Omdat het scherm een prijzig onderdeel uit een tablet is, is het een logisch gebied om op te besparen.

Bij de Nexus 7 lijkt dit toch niet gebeurd te zijn. Het apparaat heeft een ips-scherm waardoor de kleuren en kijkhoeken bijzonder goed zijn. Het scherm toont in vergelijking met duurdere modellen als de Transformer Prime, Galaxy Tab 2 en nieuwe iPad vergelijkbare kwaliteit foto’s en video’s, alleen de helderheid zou nog iets verbeterd kunnen worden.

Met een resolutie van 1280x800 pixels op een 7 inch scherm (216 pixels per inch) is er met de scherpte ook niets mis en doet de Nexus 7 dus niet onder voor de duurdere concurrentie. Er zijn slechts hele kleine verschillen te zien met het Retinascherm van de iPad.

Als het aankomt op de accuduur is een soortgelijk beeld te zien. De accu van de Nexus 7 gaat opvallend lang mee voor een goedkope tablet. Hij moet slechts net iets eerder opgeladen worden dan bijvoorbeeld de nieuwe iPad. Androidtablets worden in directe vergelijkingen verslagen.

Processor

Ook wat betreft de prestaties weet de Nexus 7 te imponeren. Het apparaat heeft wel een goedkopere variant van de quadcore Tegra 3-processor dan bij andere tablets. Toch merk je daar in de praktijk weinig van.

Diverse benchmarktests, waarin gemeten wordt hoe goed apparaten op diverse gebieden presteren, tonen aan dat de Nexus 7 niet kan concurreren met duurdere modellen. In het dagelijks gebruik is daar echter niets van te merken.

Android Jelly Bean

Dat is vooral te danken aan Google. De zoekgigant heeft Android Jelly Bean, de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem, uitgerust met diverse handige technische hoogstandjes onder de noemer Project Butter. Daardoor draait het systeem bijzonder soepel.

Android Honeycomb zorgde er nog regelmatig voor dat Androidtablets af en toe bleven hangen of er wat langer over deden om een app te laden. In Jelly Bean is daar niets meer van te merken. Het systeem zelf werkt heel snel en ook het opstarten van apps of het draaien van het beeld zorgt nauwelijks voor vertraging. De verschillen zijn direct merkbaar.

De veranderingen in vergelijking met Android Ice Cream Sandwich zijn iets kleiner, maar toch belangrijk. Zo heeft Google in Jelly Bean de techniek voor het touchscreen verbeterd. Het scherm reageert daardoor sneller en beter. Dat valt in de praktijk op bij het tikken van woorden en het aanklikken van kleine afbeeldingen of stukken tekst.

Android 4.1, zoals Jelly Bean ook wel heet, heeft daarnaast Chrome als standaard browser en dat is vooral gemakkelijk voor mensen die Chrome ook op hun pc gebruiken. Door te synchroniseren zijn tabbladen en browsergeschiedenis eenvoudig beschikbaar.

Google Now

De grootste verandering is misschien wel Google Now. De digitale assistent van Google is op bepaalde vlakken te vergelijken met Siri van Apple. Now kan worden aangestuurd door middel van spraak en kan ook terugpraten.

Het gaat echter nog verder door te leren van de gebruiker. Door onder meer de locatie en zoekgeschiedenis in de gaten te houden, kan Google Now advies geven voor dat daar om gevraagd wordt.

Zo weet het systeem waar de gebruiker woont en werkt. Zodra je de deur uit gaat, kan Now een advies geven over de route naar het werk aan de hand van de meest recente file-informatie. Ook bijvoorbeeld het weerbericht, zoekopdrachten op internet en sportuitslagen zijn via Google Now op te vragen.

Wij vonden het tijdens onze test een handige en leuke toevoeging die in het gebruik nog flink zal moeten groeien. Vooral omdat Google Now ongevraagd antwoorden geeft, zullen meer mensen er gebruik van maken. Verder zal veel informatie gewoon via internet opgezocht worden.

Nadelen

Een grote ergernis die wij hadden met Android 4.1 is dat het thuisscherm niet te gebruiken is landscape. Als de tablet horizontaal gehouden wordt, draait het scherm niet mee. Dat is bijzonder vervelend als je uit een app komt die wel in die houding gebruikt werd.

Een ander nadeel is dat in vergelijking met de iPad er veel minder tablet-apps verkrijgbaar zijn. Er zijn ruim 200.000 apps specifiek voor de tablet van Apple gemaakt. Bij Android is dat aantal moeilijker in te schatten.

Google laat apps namelijk automatisch naar het juiste schermformaat schalen. Daardoor zijn apps goed te gebruiken op een Androidtelefoon én –tablet, maar de app heeft op tablets geen extra functionaliteiten terwijl die soms best welkom zijn.

Bijvoorbeeld Flipboard, waarbij informatie van sociale media weergegeven kan worden op een tijdschriftachtige manier, zou op tablets veel meer informatie kunnen tonen vanwege het grote scherm. Nu wordt er één artikel getoond met bijzonder grote letters. Zonde van de ruimte.

Dat gebeurt ook bij veel andere apps. Zo hebben Twitter en Facebook allebei een speciale iPad-app, maar voor Androidtablets ontbreekt deze vooralsnog. Uiteraard zijn er voor het Androidplatform wel heel veel smartphone-apps verkrijgbaar die prima schalen op het 7 inch-scherm.

Wat ontbreekt?

We hebben nu over het algemeen besproken wat er wel op de tablet zit, maar er zijn ook dingen die bij de Nexus 7 missen. Zo beschikt de tablet niet over een usb-poort of SD-kaartlezer. Vooral dat laatste is een gemis in verband met de beperkte opslagruimte op de tablet zelf (8 of 16 GB).

Daarnaast heeft het apparaat geen camera aan de achterkant. Dat vinden wij overigens geen echt gemis, omdat tablets in de praktijk wat ons betreft niet bijzonder geschikt zijn voor het maken van foto’s, mede vanwege het formaat.

Wel heeft de Nexus 7 een 1,2 megapixel-camera aan de voorzijde voor bijvoorbeeld videobellen.

Een toevoeging aan de Nexus 7 waar wij in Nederland helaas nog niets aan hebben is het aanbod van tv-series, films en muziek. In verband met auteursrechten is deze content nog niet overal beschikbaar.

Conclusie

De Nexus 7 kan dus omschreven worden als een heel complete tablet met een bijzonder lage prijs. Hier en daar zijn een paar kleine concessies gedaan en misten wij nog steeds een breder app-aanbod, maar het gevoel van de tablet is uitmuntend en het apparaat (en Android Jelly Bean) werkt als een trein.

De tablet van 200 dollar kan concurreren met de meeste high end-tablets die een paar honderd euro meer kosten. Het belangrijkste verschil zit hem dan in de schermgrootte. Het is in ieder geval de beste Androidtablet die er op dit moment is.

Ook tegen de iPad hoeft de Nexus 7 het niet per se af te leggen. Hoewel de iPad een iets beter scherm heeft en beschikt over meer specifieke tablet-apps, zal de Asustablet veel gebruikers overtuigen op het gebied van prijs. Juist mede vanwege die ongekende prijs-kwaliteitverhouding is de Nexus 7 een absolute aanrader.

Bekijk alle specificaties van de Nexus 7

Review: Nexus 7