AMSTERDAM - De Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) heeft een herdenkingsmunt geïntroduceerd die is voorzien van Augmented Reality. Volgens KNM is het de eerste munt ter wereld die met de moderne technologie wordt uitgerust.

Het gaat om een zilveren Aruba 5 Florin-munt, genaamd 'Shoco'. Bijzonder aan deze herdenkingsmunt is de toevoeging van Augmented Reality. Daardoor is de munt te scannen met een smartphone, waarna er bepaalde informatie op het scherm verschijnt.

Het is voor het eerst in de wereld dat een munthuis deze extra dimensie aan een officiële munt toevoegt, aldus KNM in een persbericht. De herdenkingsmunt staat in het teken van de Shoco, een holenuil die alleen op Aruba voorkomt. De Centrale Bank van Aruba geeft de herdenkingsmunt uit ter ere van het uitroepen, eerder dit jaar, van de Shoco tot nationaal symbool van Aruba.

'Fotokwaliteit'

De herdenkingsmunt is door bezitters te scannen met een smartphone met een applicatie van Layar. Hierdoor krijgt men toegang tot extra informatie over de munt en de bedreigde Arubaanse holenuil.

De wapenzijde is uitgevoerd in Minted Photo Image (MPI), een door KNM ontwikkelde techniek die het mogelijk zou maken om munten te slaan met afbeeldingen in fotokwaliteit. De themazijde van de munt is voorzien van een kleurrijke afbeelding van de Arubaanse Shoco.

2500 stuks

De zilveren 5 Florin ‘Shoco’ Aruba 2012 met Augmented Reality wordt door KNM online aangeboden voor 49 euro. De oplage is beperkt tot maximaal 2500 exemplaren wereldwijd.