AMSTERDAM - De opkomst van Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) versnelt. In een maand tijd steeg het aandeel Androidtoestellen waarop deze versie draait met 5 procentpunt.

Dat blijkt uit cijfers die Google, het bedrijf achter het mobiele besturingssysteem, zelf bekend heeft gemaakt.

Android 4.0 draait inmiddels op 15,9 procent van alle Androidtoestellen. Vorige maand was dat nog 10,9 procent. De opkomst is waarschijnlijk voor een groot deel te danken aan de Galaxy S III die standaard Ice Cream Sandwich heeft. Samsung verkocht binnen twee maanden ruim tien miljoen exemplaren.

ICS kwam op 19 oktober 2011 uit en stond in april nog maar op 2,9 procent van alle Androidtoestellen.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Android. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De fragmentatie is bij Android een groot probleem. Google maakt regelmatig nieuwe versies, maar omdat telefoonfabrikanten als Samsung en HTC deze software uitrusten met eigen aanpassingen duurt het updaten naar een nieuwe versie van Android vaak lang.

Jelly Bean

Zo is er inmiddels alweer een nieuwe variant van Android. Jelly Bean, of Android 4.1, is al beschikbaar en staat op de Nexus 7-tablet en Galaxy Nexus-toestellen. De nieuwste versie van de software is nu goed voor 0,8 procent van alle toestellen.

Android 2.3 (Gingerbread) draait op verreweg de meest toestellen. Deze versie staat op 60 procent van de Androidapparaten.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Android. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen