AMSTERDAM - Samsung is op de tweede dag van de grote patentzaak in de VS vermanend toegesproken door rechter Lucy Koh. Ze was woedend dat Samsung afgewezen bewijsmateriaal gelekt heeft naar de pers.

Dat schrijven Amerikaanse media die bij de rechtszaak aanwezig waren.

Samsung diende bepaalde stukken te laat in. Daarom wees Koh ze af. In de documenten was een toestel van Samsung te zien dat al voor de lancering van de iPhone in 2007 in ontwikkeling was. Na het besluit van de rechter stuurde het bedrijf de documenten naar Amerikaanse media.

Koh reageerde dinsdag in de rechtbank woedend. De jury in het proces mag de documenten niet mee laten wegen in hun oordeel.

Openingspleidooi

Dinsdag tijdens de tweede dag van het miljardenproces hielden Apple en Samsung hun openingspleidooi. Volgens Apple kopieert Samsung het uiterlijk van de iPhone en iPad en Samsung ontkent dit en stelt dat Apple patenten van het bedrijf schendt.

Volgens de advocaat van het Zuid-Koreaanse bedrijf zijn de Galaxyproducten geen kopieën van de iPhone en iPad, maar zijn het voorbeelden van legitieme concurrentie op de Amerikaanse manier.

Apple liet op zijn beurt foto’s zien van telefoons van Samsung uit 2006 en uit 2010. voor en na de komst van de iPhone. "De vraag is hoe Samsung van deze oude telefoons, naar nieuwe telefoons is gegaan", aldus de advocaat van Apple.

"Ook al is Apple een heel succesvol bedrijf, we moeten ons intellectueel eigendom verdedigen." Samsung haalde daarop uit met de opmerking dat het bedrijf nooit uit zichzelf een belangrijke partner zou aanklagen.

Schade

Apple eist een schadevergoeding van ruim 2,5 miljard dollar. Volgens de iPhonemaker heeft Samsung 22,7 miljoen smartphones en tablets verkocht in de VS die inbreuk maken op patenten van Apple. Daarmee zou een omzet van 8,16 miljard dollar behaald zijn.

"Samsung heeft niet gekopieerd. Er is een belangrijk verschil tussen commercieel succes en dingen uitvinden", voegt de advocaat van Samsung nog toe.

Bekijk hier een overzicht van de Amerikaanse patentzaak

Lees alles over de wereldwijde patentoorloog