AMSTERDAM - Apple en Samsung staan vanaf 30 juli een aantal weken tegenover elkaar in de Amerikaanse rechtbank. Het wordt gezien als het hoogtepunt van de wereldwijde patentoorlog. Een overzicht van de Amerikaanse zaak.

De zaak die in de Verenigde Staten (VS) dient, is erg omvangrijk. Apple probeert een verbod te krijgen op in ieder geval 25 producten van Samsung.

Daarvoor gebruikt de iPhonemaker vier patenten op het ontwerp van de iPhone en iPad en drie technische patenten. Samsung verdedigt zich met vijf technische patenten die geschonden zouden zijn in alle iPhones en iPads.

Apple wil dus een verbod op heel veel Galaxytoestellen. Veel daarvan worden alleen in de VS verkocht, maar het gaat ook overbijvoorbeeld de Galaxy S, Galaxy S II en Galaxy Tab 10.1. Belangrijk om te weten is dat de Galaxy Nexus en Galaxy S III géén onderdeel van deze zaak uitmaken. Deze twee toestellen komen later in een andere zaak aan bod.

Design patenten

Apple beroept zich wat betreft het uiterlijk van de iPhone op de thuisknop, afgeronde hoeken, de uit één glasplaat bestaande voorkant en het ontwerp van de speaker. Wat betreft het uiterlijk van besturingssysteem iOS gaat het om de presentatie van icoontjes van applicaties en de vaste balk met apps onderin het scherm.

Wat betreft de iPad vindt Apple dat Samsung inbreuk heeft gemaakt op de dunne rand om het scherm, de afgeronde hoeken, de glazen voorkant, het minimalistische ontwerp van de voorkant en op de zijkant en achterkant van de iPad in het algemeen.

De verwachting is dat Samsung vooral zal betogen dat de ontwerprechten te breed zijn.

Technische patenten

Wat betreft het technische onderdeel van de zaak voert Apple dus drie patenten aan. Het gaat om de manier waarop aangegeven wordt dat het einde van een document, serie of foto bereikt is. Dit onderdeel is door veel fabrikanten al aangepast en kan dus eenvoudig omzeild worden.

Ook beroept Apple zich op een techniek die ervoor zorgt dat het scherm herkent of de gebruiker één of twee vingers gebruikt voor het scrollen. Met twee of meer vingers kan ingezoomd worden.

Daarnaast wordt het patent op de techniek waarmee door middel van 'tappen' ingezoomd kan worden, volgens Apple geschonden.

Samsung

Samsung beroept zich vooral op 3G-patenten. Het Zuid-Koreaanse bedrijf zal de jury proberen te overtuigen van het feit dat Apple nog vrij nieuw is op de mobiele markt en daarbij gebruik maakt van heel veel technieken die Samsung ooit uitgevonden heeft.

Daarvoor worden dus twee patenten genoemd die toezien op het verbinden via 3G. Daarnaast zijn er patenten op het versturen van e-mail (met of zonder foto) vanaf smartphones met een camera, op het wisselen tussen diverse weergaves van foto's en beelden en op het afspelen van muziek op de achtergrond.

Apple zal beargumenteren dat het hier gaat om brede patenten waarbij op basis van FRAND-voorwaarden licenties moeten worden uitgegeven. Deze patenten zijn zo belangrijk dat concurrenten er bijna niet omheen kunnen. Mocht een bedrijf bij een patenthouder zoals Samsung aankloppen, is Samsung verplicht op een eerlijke manier en tegen een redelijke prijs een licentie aan te bieden.

Schadevergoedingen

Apple eist in de Amerikaanse zaak ruim 2,5 miljard dollar van Samsung vanwege geleden schade. De schade is ontstaan doordat er minder producten verkocht zouden zijn. Bovendien wil de iPhonemaker compensatie voor de omzet die Samsung gemaakt heeft met producten die patenten schenden.

Samsung heeft officieel nog geen eis naar buiten toe gepresenteerd, maar volgens Apple wil het bedrijf gemiddeld 14,40 dollar per iPhone of iPad. Hoeveel toestellen er in de VS verkocht zijn, is niet bekend. Waarschijnlijk loopt die vergoeding in de vele honderden miljoenen dollars.