AMSTERDAM - De Nederlandse pc-markt is in het tweede kwartaal van 2012 met 5,1 procent gegroeid. In de afgelopen kwartalen kromp de markt juist.

Dat blijkt uit cijfers van Gartner die NU.nl heeft opgevraagd. De groei is vooral te danken aan de consumentenmarkt, aldus het onderzoeksbureau.

In totaal werden er in april, mei en juni 671.393 pc’s naar de Nederlandse winkels verscheept. Het gaat dus niet om exacte verkopen, maar de cijfers zeggen wel iets over de situatie van de noodlijdende pc-markt.

Sinds de komst van de tablet en vanwege de economische crisis kwakkelt de markt al een aantal kwartalen. In de eerste drie maanden van 2012 kromp de Nederlandse pc-markt met 0,6 procent, in het vierde kwartaal was die krimp nog groter.

Acer en Apple

Inmiddels groeit de markt dus met 5,1 procent in vergelijking met een jaar geleden. Die groei is vooral te danken aan Acer en Apple. Acer zag het aantal naar Nederland verscheepte pc’s met 47,6 procent groeien. Dat komt vooral omdat in dezelfde periode vorig jaar overschotten weggewerkt werden en het aantal verscheepte pc’s toen dus bijzonder laag was.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen en percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Gartner. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Apple verscheepte 6,4 procent meer pc’s. Ook HP en Asus zagen het aantal pc’s toenemen. Alleen Dell en ‘overige fabrikanten’ moesten verliezen noteren.

Marktleider

Inmiddels is Acer volgens deze cijfers marktleider in Nederland, hoewel dat beeld dus iets vertekend is. Acer had in het tweede kwartaal bijna een kwart van de markt in handen. HP staat op 22,8 procent en Dell op 13,1 procent.