AMSTERDAM – Apple heeft een bod gedaan van 356 miljoen dollar (296 miljoen euro) op het Australisch-Amerikaanse bedrijf AuthenTec, dat bekend is om zijn sensoren die vingerafdrukken kunnen lezen.

AuthenTec is opgericht in 1998 en ging in 2007 naar de beurs. Bedrijven als Hewlett-Packard en Samsung hebben al licenties voor het gebruik van de technologie in hun apparaten.

De technologie wordt gezien als een potentieel belangrijk element in de zich ontwikkelende markt van mobiel betalen, zo schrijft persbureau Reuters vrijdag.

In Japan wordt de sensor van AuthenTec al veel gebruikt voor de authenticatie wanneer iemand met zijn mobiel wil afrekenen. In Amerika zou de technologie kunnen helpen om deze markt de slinger te geven die die nodig heeft.

Ook als veilig alternatief voor de 4-vijferige toegangscode tot de iPad en iPhone zou de technologie geschikt kunnen zijn.

Apple’s bod van 8 dollar per aandeel wordt door analisten en beleggers als enigszins laag bestempeld. Na de bekendmaking van het bod steeg het aandeel tot boven deze 8 dollar, wat zou betekenen dat beleggers denken dat er rivaliserende biedingen kunnen komen. Google en Samsung worden hierbij door analisten het meest genoemd.

Apple doet doorgaans geen overnames van gevestigde bedrijven. Vooral startups met veelbelovende technologieën neemt het bedrijf onder zijn vleugels.