AMSTERDAM - Zowel eigen medewerkers van Samsung als zoekgigant Google hebben het bedrijf gewaarschuwd dat diverse toestellen te veel op de iPhone en iPad lijken.

Dat stelt Apple in de aanloop naar de Amerikaanse rechtszaak 30 juli. All Things Digital heeft de verklaring van Apple ontdekt.

"De documenten van Samsung tonen aan dat de producten niet per ongeluk veel op die van Apple lijken, of dat het uiterlijk het gevolg is van ‘natuurlijke evolutie’ zoals Samsung beweert", aldus Apple in een document.

"De overeenkomsten zijn het gevolg van een bewust plan om gratis te profiteren van het succes van de iPhone en iPad. Apple zal zich baseren op documenten van Samsung zelf."

Waarschuwing

In de rechtbankdocumenten van Samsung staat namelijk dat Google in februari 2010 al tegen de Zuid-Koreaanse fabrikant gezegd heeft dat de Galaxy Tab en Galaxy Tab 10.1 te veel lijken op de iPad. De zoekgigant eiste een 'onderscheidend' ontwerp.

In 2011 hebben medewerkers van de Product Design Group van Samsung zelf opgemerkt dat het 'betreurenswaardig' is dat de Galaxy S ‘op oudere iPhone-modellen lijkt’.

iPhone-ontwerp

Overigens zal Samsung in dezelfde zaak aanvoeren dat het bedrijf al een telefoon met een vergelijkbaar uiterlijk in ontwikkeling had in 2006. Bovendien zouden e-mails van Apple bewijzen dat het bedrijf het iPhone-ontwerp afgeleid heeft van Sony-producten.

De twee bedrijven zijn wereldwijd in tientallen patentzaken verwikkeld geraakt. In de Verenigde Staten gaat 30 juli een grote zaak van start waarin Apple een verbod eist op tal van Samsungproducten. Bovendien willen beide bedrijven een schadevergoeding van elkaar. Apple eist zelfs 2,5 miljard dollar.

De Galaxy Tab 10.1 is inmiddels al verboden in de VS.

Lees alles over de patentoorlog tussen Apple en Samsung