AMSTERDAM - Samsung eist volgens Apple een onevenredig hoog bedrag voor licenties op patenten. Apple zou voor andere licenties veel minder betalen.

Dat meldt Reuters op basis van rechtbankdocumenten die zijn ingediend voorafgaand aan de rechtszaak in de Verenigde Staten die 30 juli van start gaat.

Samsung eist volgens Apple 2,4 procent van de verkoopprijs van de mobiele producten van Apple. Dat is volgens de iPhonemaker veel meer dan het bedrijf aan andere bedrijven betaalt voor licenties. Volgens Samsung zijn de royalty’s in lijn met de norm.

Apple eist in dezelfde zaak ruim 2,5 miljard dollar schadevergoeding van Samsung voor patentschendende producten.

Bewijsmateriaal

In een andere Amerikaanse rechtszaak tussen de twee bedrijven heeft een rechter woensdagavond (Nederlandse tijd) uitgehaald naar Samsung vanwege het verwijderen van bewijsmateriaal. Het beleid van Samsung is om e-mails na twee weken te verwijderen tenzij de betreffende medewerker de mail opslaat.

Hierdoor is er belastend bewijsmateriaal verwijderd. De rechter stelt dat Samsung beter had moeten checken of medewerkers belangrijke e-mails ook echt bewaren. Bovendien had het bedrijf de stekker uit het systeem kunnen trekken toen de zaak begonnen was.

Hoewel de rechter stelt dat kwade bedoelingen niet bewezen zijn, kreeg Samsung toch een sneer. De jury zal worden ingelicht over de situatie.

Alles over de patentoorlog tussen Apple en Samsung