AMSTERDAM – NEC heeft in thuisland Japan naar eigen zeggen de lichtste ultrabook ter wereld geïntroduceerd. Het betreft een 13-inch laptop met een gewicht van 875 gram.

Met zijn 875 gram is NEC’s VersaPro UltraLite VG inderdaad aan de lichte kant: de gemiddelde 13-inch ultrabook komt niet onder de kilo uit. De Japanse elektronicafabrikant heeft het lage gewicht kunnen realiseren door de laptop in een unibody-behuizing te steken die is opgetrokken uit een legering van lithium en magnesium.

De overige specificaties zijn vrij gangbaar voor moderne ultrabooks van dit formaat. Zo draait het apparaat op een Intel Core i7 ULV-processor met 4GB werkgeheugen en is er een ssd van 128GB aan boord. De resolutie van het 13-inch scherm bedraagt 1600 bij 900 pixels.

De nieuwe laptop heeft volgens NEC een accuduur van acht uur. Bovendien zou de batterij binnen een uur tot 80 procent zijn op te laden. Of de VersaPro UltraLite VG ook buiten Japan op de markt zal komen, is nog niet duidelijk. In Japan zal de ultrabook zo’n 3150 euro gaan kosten.