AMSTERDAM – Na fabrikanten als Samsung en Panasonic, komt binnenkort ook Fujifilm met een eigen compactcamera die over wifi-functionaliteit beschikt. Via de draadloze functie kunnen foto’s direct gedeeld worden met smartphones.

De nieuwe FinePix F800EXR is als wifi-camera net even anders dan zijn voorgangers van andere fabrikanten. Zo kunnen foto’s en video’s die met het toestel zijn genomen niet direct vanaf de camera op Facebook of Flickr worden gezet: dit moet via een tablet of smartphone gebeuren.

Door op een mobiel toestel met Android of iOS een gratis app te installeren, kunnen eigenaars van de camera hun verse (rol)prenten draadloos naar hun tablet of smartphone sturen. Vanaf die toestellen kan het foto- en videomateriaal gedeeld worden via sociale netwerken. Ook is het mogelijk om – via een andere gratis app – op smartphones en tablets gps-gegevens aan foto’s toe te voegen.

De F800EXR maakt 16-megapixelfoto’s en full-hd filmpjes. Het toestel beschikt over een 20x zoomlens, Instagram-achtige filters en kan foto’s wegschrijven in RAW-formaat. De camera komt in augustus uit in de VS voor 350 dollar. Wanneer en met wat voor prijskaartje Fujifilms wifi-camera naar Europa komt, is nog niet bekend.