AMSTERDAM - De Envy 14 Spectre van HP is een vrij dikke en zware ultrabook met Beats Audio. De laptop werkt heel snel en soepel, maar heeft toch een aantal belangrijke minpuntjes.

De ultrabook is een initiatief van chipmaker Intel en alle grote pc-fabrikanten hebben inmiddels deze dunne, snelle laptops met een lange accuduur op de markt. Het is nu tijd voor de tweede generatie ultrabooks en de HP Spectre is daar één van.

Met een dikte van 2 centimeter en een gewicht van 1,8 kilo is de Spectre echter een zwaargewicht in het ultrabooksegment. De meeste modellen komen niet boven de 1,5 kilo uit en zijn minder dan 18 millimeter dik.

De Spectre is daarmee zwaarder dan directe concurrenten als de Dell XPS 13 en de Asus Zenbook UX31. Het gewicht en de dikte van de Spectre resulteren opmerkelijk genoeg niet in een lagere prijs. De laptop wordt verkocht voor 1500 euro.

Soepel

Voor dit bedrag krijgt de klant dan wel een nieuwe Ivy Bridge-chip (i5) van Intel en opslag via SSD. Dit zorgt voor een hele snelle ultrabook die geen enkel probleem heeft met het tegelelijkertijd uitvoeren van zware taken. 

Tijdens onze test haperde de Spectre geen enkele keer. Diverse browsers met in totaal tientallen tabbladen of het combineren van video met andere taken, leverde geen problemen op. Ook start de Spectre snel op, binnen 20 seconden. Uit de slaapstand halen kan zelfs in enkele seconden.

Daarmee is de Spectre net iets langzamer dan de XPS 13 en UX31 die vergelijkbaar geprijsd zijn. Het verschil is echter minimaal. Bovendien viel de praktijksnelheid van de laptop ons op in vergelijking met modellen van concurrenten. Waar modellen uit de eerste generatie ultrabooks nog wel eens haperden, konden we de HP daar dus niet op betrappen.

Wel moet gezegd worden dat het spelen van grafisch zware games nog voor problemen kan zorgen. Je merkt dat de laptop hier niet specifiek voor gemaakt is omdat het opstarten en laden langer kan duren en zware games soms haperen.

Weerspiegeling

Qua gebruiksgemak valt er bij de Spectre nog wel wat te winnen. Zo kampt het scherm met enorme weerspiegeling. Buitengebruik is daardoor sowieso niet aan te raden, maar gebruik bij daglicht in de buurt van een raam geeft ook al problemen. Uiteraard helpt het om het scherm om de helderste stand te zetten, maar dat gaat ten koste van de accuduur en lost de weerspiegeling ook niet helemaal op.

Ook is het vervelend dat het scherm maar beperkt naar achteren geklapt kan worden, maar net iets meer dan 90 graden. De kijkhoeken, scherpte en kleurprestaties van de Spectre zijn dan wel weer bijzonder goed. Het scherm heeft dan ook een hoge resolutie van 1600x900 pixels.

Ontwerp

Bovendien is de buitenkant van het scherm erg vingerafdrukgevoelig. De zwarte spiegelende behuizing is een lust voor het oog, maar wel slechts de eerste dag. Al snel zitten er vingerafdrukken op die er bovendien lastig vanaf gaan.

Het ontwerp van de laptop beviel ons verder overigens wel. Het backlit-toetsenbord ziet er goed uit en het strakke zakelijke ontwerp sprak ons aan. Bovendien is de onderkant van zachte, ruwe kunststof gemaakt zodat de laptop niet snel ergens vanaf glijdt.

Muis

Verder hadden we tijdens het testen problemen met de muis. De trackpad werkt prima, maar de linkermuisknop moet bijzonder hard ingedrukt worden voordat hij reageert. Zelfs na twee weken testen waren wij nog niet gewend aan dit gebruik. Regelmatig moesten we meerdere keren klikken voor we iets geselecteerd hadden.

Bovendien stoorden we ons aan de positionering van de knoppen om het geluid te bedienen. Aan de rechter zijkant van de laptop zit een knopje om het geluid uit te zetten, een draaiwiel om het volume te regelen en een knopje voor Beats Audio.

Als je de laptop op schoot hebt en hem bijvoorbeeld verplaatst of even vastpakt, gebeurt het regelmatig dat je het aan/uit-knopje of het draaiwiel aanraakt. Daardoor zal het geluid, wanneer dit uitgeschakeld is, weer aangaan. Een irritante bijkomstigheid als je in een openbare ruimte het geluid expres had uitgezet.

Beats Audio

De kwaliteit van het geluid valt overigens ook tegen. Van Beats Audio mag je iets verwachten, maar de lage bassen werden door de speakers van de Spectre niet gehaald en over het algemeen klonk het geluid wat blikkerig.

Omdat de speakers aan de onderkant van de laptop (ongeveer onder de muis) verwerkt zitten, klinkt het geluid beter dan het in werkelijkheid is. Het geluid weerkaatst door de opstaande rand namelijk tegen het oppervlak waar de laptop op staat.

Accuduur

Ook de accuduur viel in praktijk tegen. HP roept dat de batterij zo’n acht tot negen uur moet meegaan, maar in het dagelijks gebruik zal dit eerder neerkomen op een uur of vijf a zes. Dat is niet bijzonder veel voor een ultrabook.

Zo presteert de eigen Folio 13 een stuk beter en ook de MacBook Air heeft een langere accuduur. Eerder genoemde modellen XPS 13 en UX31 presteren vergelijkbaar.

Kleine positieve punten aan de Spectre zijn dat de laptop standaard uitgerust is met programma's als Photoshop Elements 10 en Premiere Elements 10. Ook is er standaard software geïnstalleerd om dvd’s mee te branden en staat er al een volledige versie van Norton Internet Security op.

Conclusie

Al met al presteert de Spectre dus naar behoren en presteert het op de meest vlakken prima. Het apparaat blinkt alleen nergens echt in uit en heeft nog een aantal kleine dingetjes die het gebruiksgemak niet ten goede komen. Vooral het spiegelende scherm en slechte geluid viel ons tegen.

In directe vergelijkingen doet de Spectre niet direct onder voor de concurrentie, maar deze modellen zijn vaak wel net of zelfs een paar honderd euro goedkoper.

Meer informatie over de HP Envy 14 Spectre

HP Envy 14 Spectre