AMSTERDAM - Door de verwachte komst van de nieuwe iPhone in september en de slechte economische situatie in Europa heeft Apple minder iPhones verkocht dan verwacht.

Er gingen in het afgelopen kwartaal 26 miljoen toestellen over de toonbank.

Dat heeft Apple dinsdagavond bekendgemaakt. Het bedrijf presenteerde de cijfers over het tweede kwartaal van 2012, dat gelijkstaat aan het derde kwartaal van het gebroken boekjaar van Apple.

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar steeg de iPhoneverkoop met 28 procent, maar in vergelijking met de vorige twee kwartalen vielen de cijfers tegen.

iPhone

In het laatste kwartaal van 2011 werden 37 miljoen iPhones verkocht en in de eerste drie maanden van dit jaar ruim 35 miljoen. Een daling in vergelijking met die periodes is logisch, maar de verwachting was dat Apple 29 miljoen iPhones zou verkopen.

Bovendien was de terugval van kwartaal op kwartaal nog niet eerder zo groot

Beweeg de cursor over de lijn om de verkoopcijfers te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Volgens CEO Tim Cook is de terugval het gevolg van de komst van de iPhone 5. Die wordt verwacht in september. Bovendien zorgt de slechte economische situatie in Europa voor een verminderde vraag.

iPad

Er was echter ook positief nieuws voor Apple. Het verkocht wederom een recordaantal iPads. Er gingen in april, mei en juni 17 miljoen tablets over de toonbank, 84 procent meer dan vorig jaar.

De stijging is te danken aan de komst van de nieuwe iPad eind maart. Bovendien verkoopt Apple de iPad 2 ook nog voor een lager bedrag. Normaal is er slechts één model tegelijkertijd te koop.

Beweeg de cursor over de lijn om de verkoopcijfers te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De verkoop van iPods daalde met 10 procent. Wel werden er iets meer Macs verkocht, zo'n 4 miljoen. Bovendien wist Apple 1,3 miljoen exemplaren van Apple TV te slijten. Cook omschreef het product nog steeds als een hobby die met interesse door Apple gevolgd wordt.

Omzet en winst

De omzet van het bedrijf, die in het tweede kwartaal uitkwam op 35 miljard dollar, lag onder de verwachting van ruim 37 miljard dollar. De winst kwam uit op 8,8 miljard dollar.

De stapel contanten van Apple groeide met 7 miljard dollar tot ruim 117 miljard. Het bedrijf waarschuwde echter voor een lagere winst in het vierde kwartaal. Ook de omzet zou dan iets lager uitvallen dan in de afgelopen maanden.

Apps

Inmiddels staan er 650.000 applicaties in de App Store, dat waren er in april nog 600.000. Hiervan zijn er 250.000 speciaal voor de iPad ontwikkeld. Apple heeft bovendien 5,5 miljard dollar aan ontwikkelaars uitgekeerd.

Het bedrijf maakte bij de presentatie ook bekend dat OS X Mountain Lion woensdag uitgebracht wordt.