AMSTERDAM - De iPhone 5 van Apple ligt al medio september in de winkels en niet pas in oktober, zoals verwacht.

Dat schrijft The Guardian dinsdag op basis van anonieme bronnen.

De bronnen bevestigen ook dat de nieuwe iPhone een kleinere poort onderaan het toestel krijgt dan nu het geval is. Wel zou er een soort overzetstuk geleverd worden zodat oude opladers en accessoires nog wel te gebruiken zijn.

Er gaan de afgelopen maanden veel geruchten over de iPhone 5. The New York Times, Wall Street Journal, Reuters en Bloomberg schreven allemaal over het nieuwe toestel. Al deze media hebben doorgaans betrouwbare bronnen rond Apple.

Geruchten

Uit alle informatie is op te maken dat de nieuwe iPhone een groter scherm krijgt en daardoor ook iets langer is dan de iPhone 4s. Qua breedte verandert er weinig. Wel moet de smartphone een stuk dunner worden.

Dat is onder meer mogelijk door gebruik te maken van een dunner scherm waarin twee van de drie lagen gecombineerd worden.

4G en nano-sim

Volgens The Guardian ondersteunt het toestel bovendien 4G-netwerken. Dan gaat het wel alleen om 4G in de Verenigde Staten. De netwerken in bijvoorbeeld Europa en Australië worden niet ondersteund.

Bovendien zou Apple, zoals eerder al door andere media gemeld werd, de iPhone 5 uitrusten met de nieuwe nano-simkaart. Deze simkaart zal binnenkort de standaard worden en is nog kleiner dan huidige modellen. Daardoor kunnen telefoons kleiner en dunner worden.

Volgens de bronnen van de Britse krant verwachten providers een 'extreem grote' vraag naar de nieuwe iPhone omdat veel mensen met oudere modellen rond deze tijd op zoek zijn naar een nieuw toestel. De providers bereiden zich voor op een lancering medio september.