AMSTERDAM - Apple eist ruim 2,5 miljard dollar van Samsung in de Amerikaanse zaak die 30 juli van start gaat.

Dat schrijft Foss Patents op basis van de laatste documenten die beide bedrijven indienden.

Apple stelt in de aanklacht dat Samsung met de producten die inbreuk maken op patenten erin geslaagd is Apple te verslaan als wereldwijde marktleider op de smartphonemarkt.

"Samsung heeft door het schenden van het intellectueel eigendom miljarden dollar verdiend aan deze producten en gezorgd voor een verlies van honderden miljoenen bij Apple", aldus de iPhonemaker.

Schade

Apple heeft de schade berekend tot 31 maart 2012. Het bedrijf stelt dat alle apparaten samen voor 2 miljard dollar aan inkomsten hebben gezorgd voor Samsung. Bovendien heeft Apple 500 miljoen dollar directe schade geleden. Daarbovenop wil Apple ook nog 25 miljoen dollar aan overige royalty’s.

Het totaal bedrag zou daarmee komen op 2,525 miljard dollar (bijna 2,1 miljard euro). Het is uiteraard nog maar de vraag hoeveel geld Apple uiteindelijk zal krijgen toegewezen door de Amerikaanse rechter.

Het proces draait om tal van smartphones en tablets en begint op 30 juli. Voorafgaand aan de zaak is de Galaxy Tab 10.1 al voorlopig verboden in de VS. Ook de Galaxy Nexus werd tijdelijk van de markt gehaald, maar dat verbod is inmiddels ook weer tijdelijke opgeheven.

Nederland

In Nederland moet Apple een vergoeding betalen aan Samsung omdat het bedrijf een eigen licentie had moeten nemen op patenten van het bedrijf. Om welk bedrag dat gaat is nog niet bekend.

Ook loopt er in ons land nog een zaak om een verbod op de Galaxy Tab. Apple heeft al tweemaal bot gevangen, maar is inmiddels naar de Hoge Raad gestapt.

Lees alles over de patentoorlog tussen Apple en Samsung