AMSTERDAM - Nokia heeft het bedrijf Scalado volledig overgenomen. Scalado is onder meer bekend van de techniek Remove waarmee ongewenste objecten uit foto’s kunnen worden verwijderd.

De Finse telefoonmaker maakte in juni al bekend plannen te hebben delen van Scalado over te nemen.

Dinsdag is bekendgemaakt dat Nokia het volledig bedrijf heeft aangekocht. Alle medewerkers en het intellectueel eigendom vallen nu onder Nokia. Met de overname hoopt het bedrijf de positie op mobiele fotografie te behouden of te verbeteren.

"Het is een mooie kans om nog betere producten af te leveren met nieuwe fotofunctionaliteiten", aldus Jo Harlow, hoofd van de smartphone-afdeling bij Nokia.

Nieuwe fase

Volgens het bedrijf gaat fotografie in smartphones een hele nieuwe fase in. In de visie van Nokia bevat een foto zoveel informatie dat achteraf hele nieuwe beelden gemaakt kunnen worden van de originele foto.

Dat kan bijvoorbeeld door achteraf scherp te stellen op bepaalde delen van een foto of door personen of objecten uit de foto te wissen.

Bekijk hieronder een video van de techniek Remove:

Scalado en Nokia werken al langer samen op het gebied van fotosoftware, maar Scalado levert nu ook nog software en technieken aan andere fabrikanten. Of daar nu een einde aan komt, is niet helemaal duidelijk.

Pureview

Het Finse bedrijf gaat ook de Pureview-cameratechnologie binnenkort naar Lumia-smartphones brengen. Deze techniek zit al in de 808 Pureview, een camera met 41 megapixels.