AMSTERDAM - Diverse documenten van Apple en Samsung zullen in de Amerikaanse rechtszaak niet geheim worden gehouden.

De Amerikaanse rechter Lucy Koh die de zaak vanaf 30 juli gaat behandelen, heeft diverse verzoeken van de twee bedrijven afgewezen.

Ze stelt dat de twee documenten proberen te verzegelen die helemaal niet te verzegelen zijn.

Apple en Samsung zijn in diverse landen, waaronder Nederland, in een patentoorlog verwikkeld geraakt. De bedrijven klagen elkaar aan vanwege patentschending in tablets en telefoons. Apple stelt bovendien dat de producten van Samsung te veel op die van Apple lijken.

Gevoelige informatie

In veel van deze zaken wordt informatie achter gesloten deuren besproken. NU.nl was bij diverse zittingen van de Nederlandse rechtszaken aanwezig. Journalisten werden regelmatig weggestuurd omdat gevoelige informatie besproken werd.

Veel van deze verzoeken zijn in de Verenigde Staten dus al van te voren afgewezen.

De bedrijven hebben een week om hun verzoeken tot het verzegelen van documenten opnieuw in te dienen. Apple en Samsung hebben nog niet op de uitspraak gereageerd.

Verkoopverbod

De zaak in de VS is een grote. Apple eist een verkoopverbod op diverse smartphones en tablets van Samsung. Koh sprak eerder al een voorlopig verbod uit op de Galaxy Nexus en Galaxy Tab 10.1.

Samsung is in beroep gegaan tegen beide uitspraken. Het verbod op de Galaxy Nexus is inmiddels opgeheven, bovendien heeft het toestel een update gekregen om het oorspronkelijke en misschien toekomstige verbod te omzeilen

Veel van de patentschendingen zitten namelijk in de software, in het geval van Samsung is dat Android. Dit besturingssysteem wordt gemaakt door Google. Omdat Samsung de producten op de markt brengt, wordt het Zuid-Koreaanse bedrijf aangeklaagd en niet de zoekgigant.

Lees alles over de patentstrijd van Apple en Samsung