AMSTERDAM - Microsoft heeft maandagavond (Nederlandse tijd) een nieuwe versie van Office onthuld. Office 2013 richt zich op de cloud, touchscreens en Windows 8.

Dat blijkt uit een toespraak van Microsoft-CEO Steve Ballmer. Volgens hem gaat het om 'de meest ambitieuze versie van Office tot nu toe'.

Clouddiensten staan centraal in Office 2013. Zo worden alle bestanden automatisch opgeslagen op Skydrive, de online opslagdienst van het bedrijf. Bovendien is het mogelijk een abonnement af te sluiten op Office on Demand waarmee het softwarepakket op een willekeurige pc met internetverbinding gestreamd kan worden.

Daarnaast onthoudt Office bij ingelogde gebruikers de persoonlijke instellingen en meest recent gebruikte bestanden. Als de gebruiker vervolgens op een andere pc inlogt, krijgt hij of zij direct toegang tot deze instellingen en meest recente bestanden.

Uiterlijk en sociaal

Office 2013 heeft ook een heel nieuw uiterlijk gekregen in de stijl van Windows Phone en Windows 8. De zogenoemde metro-interface kenmerkt zich door een simplistisch ontwerp dat werkt met blokken of tegels.

Ook wil Microsoft het eigen softwarepakket socialer maken. Het recent overgenomen zakelijke netwerk Yammer is geïntegreerd in Office. Bovendien krijgen gebruikers van Office elke maand gratis 60 minuten internetbellen bij Skype.

Windows 8

Volgens de techgigant is Office 2013 geschikt voor tablets met touchscreens, maar ook voor pc’s met een muis en toetsenbord. "We nemen grote stappen bij Microsoft", stelde Ballmer. "Office 2013 zal volledig tot z’n recht komen met Windows 8."

Deze nieuwe versie van het besturingssysteem wordt in oktober gelanceerd. Er is een aantal specifieke Office-onderdelen voor Windows 8 gemaakt. Zo is het mogelijk in de applicatie Onenote aantekeningen te maken met een stylus en geschreven tekst te laten omzetten naar getypte tekst.

Er komt een aparte versie uit voor Windows RT, de tabletversie van Windows 8. Deze variant heeft nieuwe versies van Word, Excel, Powerpoint en bovengenoemde applicatie Onenote.

Volgens Microsoft werken wereldwijd een miljard mensen met Office. Sinds maandagavond is een previewversie van Office 2013 te downloaden.

Office 2013 onthuld