DEN HAAG - Om onverwacht hoge rekeningen voor mobiel internet te voorkomen, gaan telecomaanbieders klanten in elk geval een keer waarschuwen voordat hun databundel is verbruikt.

Het gaat hierbij om de aanbieders KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) laat de Tweede Kamer maandag weten dat de bedrijven na overleg met het ministerie hebben afgesproken dat ze de klanten die na 1 januari 2013 een contract afsluiten voor mobiel internet beter gaan informeren over hun datagebruik. De vier telecombedrijven sturen bijvoorbeeld een waarschuwings-sms als consumenten hun limiet naderen.

Mensen kunnen steeds vaker een abonnement voor mobiel internet nemen waarbij de hoeveelheid dataverkeer, de bundel, een maximum hoeveelheid megabites (MB) heeft. Niet iedereen realiseert zich echter dat er een veel hoger tarief in rekening wordt gebracht als de bewuste MB-limiet wordt overschreden.

Standaard

Vanaf oktober worden klanten ook standaard geïnformeerd welk abonnement of welke bundel het beste past bij hun internetgebruik. Wie veel muziek of films download van internet, kan voordeliger uit zijn met een abonnement met een hogere datalimiet.

Verhagen is tevreden over de stappen van de vier telecomaanbieders. ''Dit helpt te voorkomen dat consumenten opeens een torenhoge rekening moeten betalen. Geen onaangename verrassingen meer omdat klanten zich er niet van bewust zijn dat ze meer MB’s gebruiken dan ze dachten.''