AMSTERDAM - Toshiba, LG en AU Optronics gaan in de Verenigde Staten 571 miljoen dollar (466 miljoen euro) betalen vanwege het maken van prijsafspraken rond lcd-schermen. LG en AU Optronics waren eerder in Europa ook al beboet.

De drie bedrijven hebben tussen 1996 en 2006 de prijzen van lcd-schermen kunstmatig hoog gehouden waardoor consumenten benadeeld zijn. Het gaat om schermen van bijvoorbeeld tv’s en laptops.

De drie partijen zijn nu akkoord gegaan met een schikking van 466 miljoen euro. De schikking volgt na een class action-rechtszaak, waarbij een aantal advocaten een grote groep consumenten vertegenwoordigt.

Het geld wordt beschikbaar gesteld aan consumenten in 24 Amerikaanse staten. Elke klant die een klacht indient, zou minstens 25 dollar vergoeding krijgen. Een Amerikaanse rechter heeft de schikking goedgekeurd, zo meldt Reuters.

Eerdere boetes

Eerder gingen zeven andere lcd-fabrikanten al akkoord met een schikking van 538,5 miljoen dollar (440 miljoen euro).

Eind 2010 kregen LG Display, Samsung, AU Optronics, Chimei InnoLux, Chunghwa Picture Tubes en HannStar Display van de Europese Commissie al een boete opgelegd van in totaal 649 miljoen euro.

In 2011 startte HP bovendien een rechtszaak tegen AU Optronics vanwege de prijsafspraken.