AMSTERDAM - Samsung heeft in de Verenigde Staten een update uitgebracht die de zoekfunctie op het apparaat beperkt. Waarschijnlijk is de update een voorzorgsmaatregel vanwege een rechtszaak van Apple.

Amerikaanse eigenaren van de Galaxy S III die klant zijn bij providers Sprint of AT&T hebben woensdagnacht (Nederlandse tijd) een over the air-update gekregen.

De update verandert een aantal dingen aan de software op het apparaat, maar het opvallendst is dat de zoekfunctie waarmee gebruikers lokale data op het toestel kunnen doorzoeken, verwijderd is.

Eerder haalde Google en Samsung deze functionaliteit al van de Galaxy Nexus af om zo het verkoopverbod dat door een Amerikaanse rechter is uitgesproken, te omzeilen. Deze rechtszaak draaide alleen om de Galaxy Nexus, maar Apple is een nieuwe zaak gestart om de Galaxy S III van de Amerikaanse markt te krijgen.

Voorzorgsmaatregel

Mogelijk is de update voor de S III dus een voorzorgsmaatregel om een verbod te voorkomen. Na de update kan de zoekbalk op het thuischerm alleen nog gebruikt worden om op internet te zoeken. Bijvoorbeeld telefoonnummers of appsdie op de telefoon staan, zijn niet meer te vinden.

Samsung Nederland laat aan NU.nl weten dat het bedrijf niet kan bevestigen dat de update uitgerold is in verband met de rechtszaak. Samsung verwacht niet dat de update ook in Nederland uitgebracht zal worden. "Deze updates zijn regiospecifiek."

Eerdere vragen van NU.nl aan Apple over een Galaxy S III-verbod in andere landen, waaronder Nederland, zijn nog niet beantwoord.

Lees onze review van de Galaxy S III

Lees alles over de patentoorlog tussen Apple en Samsung