AMSTERDAM - Windows 8 komt definitief in oktober naar Nederland. Een update van een Windows 7-pc gekocht na 2 juni gaat 15 euro kosten.

Dat laat Microsoft Nederland desgevraagd aan NU.nl weten.

Eerder deze week werd bekendgemaakt dat Windows 8 in augustus naar fabrikanten zal worden gestuurd en dat eind oktober de eerste producten in de winkels moeten liggen.

Microsoft bevestigt nu dat Windows 8-apparaten ook direct in de Nederlandse winkels verkrijgbaar zullen zijn.

Modellen

Het bedrijf kan nog niets zeggen over het aantal of het soort apparaten dat dan naar Nederland komt. "Dat is mede afhankelijk van onze hardwarepartners en welke modellen zij in Nederland in hun assortiment zullen opnemen", aldus Microsoft.

Bedrijven als Asus, Acer en Samsung toonden begin juni diverse apparaten met Windows 8 zoals tablets en hybride ultrabooks die te gebruiken zijn als laptop en als tablet.

15 euro

Microsoft laat nog wel weten dat mensen die een Windows-pc hebben gekocht ná 2 juni voor 15 euro een update krijgen naar Windows 8. Eerder was al bekend dat deze update 15 dollar zou kosten in de Verenigde Staten, een Nederlandse prijs was nog niet genoemd.

Wat een digitale update voor oudere computers met Windows XP, Vista of 7 in Nederland gaat kosten is nog niet bekend. De Amerikaanse prijs ligt op 40 dollar. Ook de winkelprijs is nog niet bekend.

Varianten

Windows 8 krijgt vier varianten. Speciaal voor apparaten met ARM-chips, die veel gebruikt worden in tablets, zal Windows RT uitgebracht worden. Deze variant wordt standaard uitgerust met een touchversie van Microsoft Office.

Windows 8 Pro is een versie die vooral geschikt is voor professionals of 'technologisch geïnteresseerden'. Extra’s in deze versie zijn onder meer encryptie, virtualisatie en pc-management. Daarnaast is er een standaardversie van Windows 8 en komt er nog een echte zakelijke variant.

Microsoft verwacht in de komende twaalf maanden 375 miljoen Windowscomputers te verkopen. Een deel daarvan zal nog niet op Windows 8 draaien.