AMSTERDAM - Google is de uitrol van Android 4.1 (Jelly Bean) begonnen. De Galaxy Nexus, Nexus S en Motorola Xoom krijgen, ook in Nederland, op zeer korte termijn een update. Ook de nieuwe Nexus 7 beschikt uiteraard over Jelly Bean.

Dat heeft de zoekgigant dinsdagnacht (Nederlandse tijd) bekendgemaakt.

Als eerst zal de Galaxy Nexus HSPA+ een update krijgen. Wanneer de rest precies volgt, is niet bekend, maar de verwachting is dat meerdere apparaten de komende dagen uitgerust zullen worden met Android 4.1.

In de Verenigde Staten hebben een aantal gebruikers de update inderdaad al ontvangen. De update wordt de komende dag ook in Nederland verwacht.

Google Now

Na de update zullen bovengenoemde apparaten beschikken over Google Now, een soort intelligente persoonlijke assistent die bestuurd wordt via spraak. Google Now moet gaan concurreren met Siri van Apple.

Bekijk een uitleg van Google Now:

De nieuwste versie van Android is sneller, werkt soepeler en de notificaties zijn aangepast. Ook heeft Jelly Bean uitgebreidere widgets en is er dus spraakbesturing toegevoegd.

Wanneer updates voor andere toestellen uitkomen, is niet duidelijk. Fabrikanten als HTC en Samsung voegen hun eigen laag toe aan Android, daardoor duurt het updateproces bij toestellen die niet over de 'kale' versie van Android beschikken altijd langer.