AMSTERDAM - Malware diespecifiek gemaakt is voor besturingssysteem Android stijgt flink en zal de komende tijd alleen maar meer toenemen.

Dat beweert IT-beveiligingsbedrijf Trend Micro. Het aantal malafide apps voor het platform was begin dit jaar 5000; nu is dat gestegen naar 20.000.

Trend Micro verwacht dat op het eind van het jaar zo'n 130.000 malware-apps actief zullen zijn. Het groeiende marktaandeel van Google’s besturingssysteem zorgt ervoor dat het platform een steeds aantrekkelijker doelwit wordt voor malwaremakers.

Volgens het bedrijf is het zorgelijk dat Googles appwinkel Google Play getroffen wordt door de malware. Zeker 17 malware-apps blijken meer dan 700.000 keer te zijn gedownload voordat ze verwijderd waren.

Vermomd

Trend Micro zegt dat het gaat om applicaties die persoonlijke gegevens stelen, automatisch dure nummers bellen of de telefoon deel laten uitmaken van een botnet.

Bij zo’n 30 procent van de malafide apps gaat het om apps die vermomd zijn als een populair programma.

Het probleem bij het Android-platform is dat, in tegenstelling tot Apple’s iOS, niet alle apps gescreend worden voordat ze in de Google Play-winkel verschijnen.Daardoor is de online winkel kwetsbaar voor malware.