AMSTERDAM - De Taiwanese overheid heeft fabrikanten van ultrabooks gewaarschuwd voor patenten van Apple. Het land vreest rechtszaken.

Dat schrijft Computerworld op basis van een verklaring van een Taiwanese overheidsfunctionaris.

Ultrabooks zijn dunne, lichte laptops met een lange accuduur, vergelijkbaar met de MacBook Air van Apple. Chipmaker Intel heeft initiatief genomen voor de ultrabooks en ze worden gemaakt door fabrikanten als Acer en Asus.

Deze beide fabrikanten zijn afkomstig uit Taiwan en de overheid is bang dat ze aangeklaagd zullen worden door Apple. Dat bedrijf kreeg onlangs nog een patent toegewezen op het ontwerp van de MacBook Air.

"We raden pc-fabrikanten aan erg voorzichtig te zijn", aldus de overheidsfunctionaris. "De bedrijven zouden het Apple-patent moeten omzeilen bij de productie van hun apparaten." De overheid is van plan een ontmoeting met de fabrikanten in te lassen.

Acer laat in een reactie weten dat het Apple-patent geen betrekking heeft op het ontwerp van ultrabooks van het bedrijf. Asus heeft nog niet gereageerd en Intel liet weten niet of de situatie in te willen gaan.

Ultrabooks vs MacBook Air