AMSTERDAM - De Federal Trade Commission gaat onderzoeken Motorola Mobility, dat nu in handen is van Google, de concurrentiewetgeving overtreedt door zijn patenten af te schermen voor concurrenten.

Dat schrijft persbureau Bloomberg.

De handelscommissie zou ook informatie willen van Apple en Microsoft.

De zaak draait om zogenoemde FRAND-patenten. FRAND staat voor fair, reasonable, and non-discriminatory en houdt in dat een bedrijf geen onderscheid mag maken tussen licentienemers.

Licenties

De FTC wil weten of Google de patenten op het gebied van 3G, wifi en videostreaming volgens die voorwaarden licenseert. De FTC wil ook Google's beslissing om de patentzaken van Motorola door te laten onder de loep nemen.

Google zegt in een reactie dat het de verplichtingen om patenten op een eerlijke, redelijke en niet-discriminerende voorwaarden te licenseren zeer serieus neemt.

Europees onderzoek

In april startte de Europese Commissie al twee antitrustonderzoeken naar Motorola. Die onderzoeken kwamen na klachten van onder meer concurrenten Apple en Microsoft.

Motorola beschikt over zo'n 17.000 patenten en 6.800 aanvragen voor patenten. Volgens concurrenten zou de fabrikant te hoge prijzen vragen voor het gebruik van de technologie die het ontwikkeld heeft.