AMSTERDAM – Na bedrijven als GoPro en Contour, komt nu ook JVC met een eigen helmcamera. Met de compacte camcorder kunnen sporters filmpjes schieten in full-hd kwaliteit.

De GC-XA1 Adixxion, zoals de camcorder heet, is een compacte box die fietsers, skiërs, kajakkers en andere sporters op hun helm, stuur of elders kunnen bevestigen, om hun avonturen in eerste-persoonaanzicht vast te leggen. De camera doet dat in full-hd resolutie bij 30 beelden per seconde, of in 720p bij 60 beelden per seconde.

Daarbij kan de camera goed tegen een stootje, belooft JVC. De ‘Adixxion’ is waterbestendig tot op een diepte van vijf meter, kan een val van twee meter hoogte overleven en is ongevoelig voor stof en vrieskou.

Via de ingebouwde wifi-functie kunnen opnames live naar computers worden gestuurd. Geschoten filmpjes en foto’s kunnen ondertussen alvast worden bekeken op het kleine 1,5-inch scherm van het apparaat. De Adixxion komt tegen het einde van de zomer op de markt. In de VS gaat het toestel 350 dollar kosten.