AMSTERDAM – Onkyo heeft donderdag drie nieuwe AV-receivers aangekondigd die gebruikt kunnen worden om in totaal vijftien speakers van surroundgeluid te voorzien.

Het versterkertrio is uitgerust met ondersteuning voor DTS Neo:X, een audiotechnologie die stereo- en surroundgeluid omzet naar 11.4-kanaals geluid. Dat houdt in dat de versterkers elk elf surroundspeakers en vier subwoofers kunnen aansturen.

Om een dergelijke receiver in huis te halen zal er diep in de buidel moeten worden getast, om van de speakers nog maar te zwijgen. Het goedkoopste model van het stel is de TX-NR1010, een receiver met 7-kanaals versterker en een prijskaartje van 1799 dollar.

Negen hdmi-poorten

Tussenmodel TX-NR3010 en vlaggenschip TX-NR5010 gaan nog een stapje verder, met adviesprijzen van respectievelijk 2299 en 2999 dollar. Alle drie modellen beschikken over negen hdmi-poorten met 3d-ondersteuning, waarvan één aansluiting is gereserveerd voor een tweede zone.

Onkyo zegt ook de netwerkinstallatie van de versterkers te hebben versimpeld met behulp van Cisco’s SimpleTap-technologie. Deze functie zal via een firmware-update ook worden uitgerold naar receivers die Onkyo al eerder dit jaar op de markt bracht.

Vanaf juli

De drie nieuwe receivers zijn vanaf juli beschikbaar in de VS. De Nederlandse lanceerdatum is nog niet bekend.