AMSTERDAM - LG levert met zijn nieuwste vlaggenschip een echt toptoestel af. De Optimus 4X HD is snel, stijlvol vormgegeven en heeft een mooi scherm. Een 'Galaxy-killer' is de smartphone echter niet.

LG lanceerde deze week een nieuw high-end Android-smartphone met de Optimus 4X HD. Het nieuwste paradepaardje uit LG’s stal heeft alles wat je anno 2012 van een topmodel mag verwachten, zoals een snelle quadcore-processor, Android 4.0 en een fraai scherm.

Wel lijkt het toestel wat aan de late kant. HTC introduceerde zijn vergelijkbare topmodel, de One X, al in april, terwijl ook Samsungs Galaxy S III al enige tijd beschikbaar is.

Daar staat tegenover dat LG’s toestel relatief scherp geprijsd is: het apparaat heeft een adviesprijs van 499 euro, terwijl de adviesprijzen van de Galaxy S III en One X respectievelijk 699 en 599 euro bedragen.

Net zo snel

Met zijn specificaties lijkt de nieuwe Optimus sterk op de One X. De smartphone heeft dezelfde Tegra 3 quadcore-chip, hetzelfde formaat scherm (4,7 inch), dezelfde beeldresolutie en zelfs de resolutie van de camera is gelijk.

In gebruik laat het toestel dan ook vergelijkbare prestaties zien: het systeem reageert snel op veeg- en aanraakcommando’s, scrollt als een bezetene door webpagina’s en brengt zware games vloeiend en in hd in beeld.

Leg je de One X en Optimus 4X HD naast elkaar, dan is te zien dat soms de HTC net wat sneller reageert, om vervolgens weer de fakkel over te dragen aan de LG. De twee kemphanen ontlopen elkaar nauwelijks. Alleen de S III is in de dagelijkse praktijk nog net wat sneller.

Zakelijker

Toch is de gebruikservaring op de Optimus 4X HD net even anders. Zo heeft LG’s vlaggenschip een zakelijker design dan zijn twee directe concurrenten. Het toestel is opvallend hoekig vormgegeven, met een behuizing die kaarsrechte lijnen prefereert boven de speelse krommingen in de body’s van de One X en S III.

LG is hier gelukkig niet te ver in doorgeschoten. Zo zijn de hoeken aan de zijkanten en op het achterklepje afgerond, waardoor het toestel alsnog lekker in de hand ligt. Het geribbelde reliëf op de achterkant is goed voor de grip. Hetzelfde geldt voor de dubbele metalen strip die over de gehele zijkant doorloopt. Deze chroomachtig ogende lijnen dragen bovendien bij aan de chique uitstraling van het toestel.

Toch oogt het allemaal net even wat minder geïnspireerd dan het fraaie unibody-design van de One X. Daar staat tegenover dat de accu van de LG verwisseld kan worden en dat het mogelijk is om de opslagruimte uit te breiden met micro-SD-kaartjes, net als bij de Galaxy S III.

Hoekige interface

Minder te spreken zijn we over de al even hoekige vormgeving van de gebruikersinterface. De vierkante snelkoppelingen ogen net niet zo aangenaam speels als de menu-icoontjes van Samsungs recente vlaggenschip, en kunnen zich al helemaal niet meten met het fraaie HTC Sense 4.0 op de One X.

Zoals de meeste andere smartphonefabrikanten heeft ook LG het Android-besturingssysteem uitgebreid met enkele unieke functies. Een voorbeeld van zo’n functie is Quick Memo, wat de mogelijkheid biedt om foto’s en artikelen van een opmerking te voorzien en met anderen te delen. Dit is een geinige gimmick, maar we verwachten niet dat hier heel veel gebruik van zal worden gemaakt.

Prima scherm

Het 4,7-inch scherm van de Optimus 4X HD kan goed meekomen met de ruwweg even grote schermen van de concurrenten. De resolutie – 1280 bij 720 pixels – is hetzelfde en dat valt te zien. Of liever gezegd: wat scherpte betreft valt er juist géén verschil te ontdekken.

Dat geldt echter niet voor de beeldkwaliteit. Hoewel LG voor een ips-scherm heeft gekozen, zijn de kijkhoeken beduidend minder dan op de One X. Ook de Galaxy S III laat minder kleurvervaging zien als je het toestel vanuit een hoek bekijkt.

Als het op de kleurkwaliteit en helderheid aankomt, moet de Optimus nipt zijn meerdere erkennen in zijn twee grootste concurrenten. De verschillen zijn echter klein en vallen pas op als je de toestellen naast elkaar legt. Dit alles neemt dan ook niet weg dat LG’s toestel een prima scherm heeft.

Cameraproblemen

Helaas kunnen we dat niet van de camera zeggen. Hoewel de camera met zijn 8 megapixels op papier even krachtig is als die van andere high-end smartphones, kwamen we enkele vervelende problemen tegen. Zo is de flitser aan de zwakke kant, wat betekent dat men bij slecht licht steeds dicht op het onderwerp moet zitten.

Geslaagde foto’s zien er weliswaar aardig uit, al zijn de kleuren iets te verzadigd, maar het is dikwijls een hels karwei om een gelukte foto te schieten. De camera heeft namelijk duidelijke problemen met focussen: kort na het scherpstellen verliest de camera zijn focus weer en moet er opnieuw worden scherpgesteld. Hierdoor is het een omslachtige bedoening om scherpe foto’s te nemen.

Stevige accu

De belabberde camera staat in schril contrast met de stevige accu die LG heeft ingebouwd. De Optimus 4X HD heeft een batterij met een capaciteit van 2150 mAh, waarmee het de One X (1800 mAh) en Galaxy S III (2100 mAh) achter zich laat. Hierdoor hoeft het toestel minder snel aan de lader dan zijn concurrenten, al zal ook LG’s toestel in de meeste gevallen dagelijks een keer aan het stroom moeten.

LG is erin geslaagd om met de Optimus 4X HD een echt toptoestel neer te zetten. Het toestel kan prima meekomen met de twee populairste Android-topmodellen van het moment en geeft ze op bepaalde punten zelfs het nakijken.

Dit is niet genoeg om de Galaxy S III van zijn troon te stoten, maar wie een Android-vlaggenschip zoekt met een wat luxere uitstraling, heeft aan LG’s toestel een goede. Al moet men dan wel met de problematische camera kunnen leven.

Lees onze review van de Galaxy S III

Lees onze review van de HTC One X

LG Optimus 4X HD