AMSTERDAM - Adobe gaat de Flashondersteuning voor Android stopzetten. Vanaf 15 augustus is de app Flash Player niet meer te downloaden en Android 4.1 krijgt sowieso geen ondersteuning.

Dat heeft het bedrijf vrijdag laten weten.

Eerder maakte Adobe al bekend zich te gaan richten op Flash voor desktopbrowser. Mobiele browsers hadden geen prioriteit meer. Nu wordt bekendgemaakt dat de gehele ondersteuning voor Android zal verdwijnen.

Android 4.1-toestellen kunnen sowieso geen Flash meer downloaden voor de browser. Andere Androidtoestellen moeten de app voor 15 augustus op hun toestel installeren. Na een update naar Android 4.1 zou een bestaande app kuren kunnen gaan vertonen.

De afgang van Flash werd door Apple ingeluid. Steve Jobs opende in april 2010 de aanval op de software van Adobe. Flash werd nooit ondersteund in iOS van Apple. De software zou volgens het bedrijf traag en onbetrouwbaar zijn en slurpt te veel batterij.

Hierdoor zijn steeds meer bedrijven hun websites zonder Flash gaan bouwen. Daardoor is het voor het bedrijf niet aantrekkelijk te investeren in versies voor mobiele browsers.