AMSTERDAM - Blackberrymaker RIM wankelt. Het bedrijf heeft nieuwe smartphones uitgesteld naar volgend jaar en verscheepte dit kwartaal weer minder smartphones. Microsoft zou RIM inmiddels benaderd hebben.

Research In Motion presenteerde donderdagnacht (Nederlandse tijd) de resultaten (pdf) van het kwartaal dat afliep op 2 juni.

In de afgelopen drie maanden wist het bedrijf slechts 7,8 miljoen smartphones te verschepen. Het kwartaal daarvoor waren dat er nog 11,1 miljoen. Al jaren kwam het aantal niet onder de 10 miljoen.

De 7,8 miljoen verscheepte Blackberry’s betekenen een daling van 41 procent in vergelijking met een jaar geleden toen RIM nog 13,2 miljoen smartphones aan de man wist te brengen. De afgelopen drie maanden werden bovendien slechts 260.000 Playbooks verscheept.

Niet rooskleurig

RIM zakte in het meest recente kwartaal dan ook diep in het rood. Er zullen 5000 banen geschrapt worden en RIM leed een nettoverlies van 518 miljoen dollar, terwijl er een jaar eerder nog een winst van 695 miljoen dollar geboekt werd. De omzet daalde met 33 procent tot 2,8 miljard dollar.

Ook de vooruitzichten zijn niet rooskleurig. Blackberry’s met nieuwe software zouden eind 2012 uitkomen. De verwachting was dat dit voor de feestdagen zou gebeuren. RIM maakte echter bekend dat de toestellen vertraagd zijn tot het eerste kwartaal van 2013.

De ontwikkeling van de toestellen zou moeilijker zijn dan gedacht. CEO Thorsten Heins noemt de Blackberry 10-smartphones wel 'de prioriteit'.

Concurrentie

De komende maanden zal Blackberry met oudere toestellen waarschijnlijk weinig kunnen uithalen. Het meest recente topmodel, de Blackberry 9900 stamt uit september 2011.

HTC heeft onlangs de One X gelanceerd en Samsung zet hoog in met de Galaxy S III. In oktober wordt bovendien een nieuwe iPhone verwacht en rond die tijd komen ook nieuwe Windows Phone-toestellen op de markt.

Microsoft

De Blackberrymaker laat inmiddels diepgaand onderzoek doen naar de strategische mogelijkheden voor het bedrijf. Reuters weet vrijdag op basis van drie anonieme bronnen te melden dat het bedrijf voor twee keuzes staat. De druk vanuit de raad van bestuur zou flink toegenomen zijn.

De afgelopen maanden is RIM volgens de bronnen benaderd door Microsoft. Eén van de twee opties is dan ook om gebruik te gaan maken van Windows Phone, net als Nokia. Deze optie zou niet de voorkeur hebben omdat Microsoft dan waarschijnlijk een groot percentage aandelen koopt en RIM zijn onafhankelijkheid verliest.

Netwerk

De andere optie is dat RIM de netwerkactiviteiten loskoppelt van de hardwarekant van het bedrijf. Op die manier kan het speciale netwerk waar Blackberry’s gebruik van maken opengesteld worden voor anderen. Zij moeten dan betalen om hier toegang toe te krijgen.

Nadeel van deze optie is dat de losse hardwaretak van het bedrijf zonder de netwerkactiviteiten weinig toekomst heeft, aldus Reuters.

Waarde

Het aandeel van RIM zakte na de presentatie van de kwartaalcijfers met 18 procent. De marktwaarde van het bedrijf komt nu uit op 4,1 miljard dollar. Dat is zo’n 70 procent minder dan een jaar geleden.