AMSTERDAM – Vesa, de organisatie die aansluitingsstandaarden voor beeldschermen beheert, heeft woensdag een displayport-aansluiting voor smartphones geïntroduceerd. De nieuwe standaard maakt gebruik van de bestaande micro-usb-aansluiting.

De nieuwe aansluitingsstandaard heet Mobility DisplayPort of kortweg MyDP. Dankzij de nieuwe standaard kunnen smartphones via hun micro-usb-aansluiting worden aangesloten op diverse monitor- en televisieaansluitingen: displayport, hdmi, vga en dvi.

Er bestond al een standaard, MHL geheten, voor aansluiting van smartphones op hdmi-schermen door gebruik van de micro-usb-aansluiting. Maar MyDP wvoegt daar extra ondersteunde aansluitingen aan toe en zou niet te maken krijgen met de compatibiliteitsproblemen die MHL hier en daar oplevert.

De maximale beeldkwaliteit via de MyDP-aansluiting bedraagt een full-hd resolutie (1080p) bij een verversingssnelheid van 60Hz. Wanneer de nieuwe standaard daadwerkelijk op smartphones te vinden zal zijn, is nog niet bekend.