AMSTERDAM – Google heeft woensdagavond een eigen mediastreamer geïntroduceerd onder de naam Nexus Q. Het apparaat heeft wat weg van een Apple TV, maar dan in een ronde bolvorm en met extra functies.

De Nexus Q is een nieuwe mediastreamer die ook dienst kan doen als multi-room audiosysteem. In dat opzicht lijkt het apparaat niet alleen op een Apple TV, maar ook op de audiocomponenten van bijvoorbeeld Sonos.

Het in een bolvorm gegoten apparaat kan gebruikt worden om muziek, films en series af te spelen op de televisie en luidsprekers in de woonkamer en andere ruimtes in huis. Voor bediening van het apparaat kan men zijn Android-smartphone of –tablet gebruiken.

Vanuit de cloud

In tegenstelling tot Apple TV is het echter niet mogelijk om content van deze apparaten direct naar de Nexus Q te streamen. Het apparaat lijkt enkel in staat om cloudinhoud af te spelen: films, muziek en series die zijn aangeschaft of gehuurd via Google’s eigen Play-winkel.

Wel kunnen meerdere gebruikers vanaf verschillende Android-apparaten de Nexus Q benaderen. Zo kunnen bezoekers van een huisfeestje allemaal bij de afspeellijst, om er nummers aan toe te voegen of andere muziek op te zetten. Google spreekt daarom ook wel van een ‘sociale mediastreamer’.

Ingebouwde versterker

Het apparaat is voorzien van digitale aansluitingen als hdmi en toslink, maar beschikt ook over een analoge geluidsuitgang. Hiervoor is een 25-watts versterker in de Nexus Q ingebouwd.

Het bolvormige apparaat is als het ware in twee helften verdeeld: de bovenste helft dient als volumeknop, terwijl de strip in het midden voorzien is van leds die oplichten in de maat van de muziek.

De mediastreamer wordt vanaf medio juli geleverd in de VS tegen een adviesprijs van 299 dollar. Een Nederlandse lanceerdatum en prijs zijn nog niet genoemd.

Nexus Q