AMSTERDAM – Google heeft woensdag de nieuwste versie van zijn Android-besturingssysteem aangekondigd. Android 4.1 Jelly Bean wordt vanaf medio juli uitgerold.

Google onthulde de nieuwe Android-versie tijdens ontwikkelaarscongres Google I/O 2012. Het besturingsysteem komt medio juli naar de Samsung Galaxy Nexus, Motorola Xoom en Nexus S. Updates voor andere toestellen worden later verwacht.

Android 4.1, oftewel Jelly Bean, is op verschillende punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, aldus Google. Het systeem moet een stuk sneller en soepeler werken. Zo probeert het systeem in te schatten waar de gebruiker het scherm zal raken, om sneller te reageren.

Notificaties

Ook de notificaties zijn flink onder handen genomen. Berichten over nieuwe e-mails krijgen meer ruimte in het notificatiescherm, terwijl gemiste oproepen direct vanuit het notificatiescherm kunnen worden teruggebeld.

Verder heeft Google het plaatsen van widgets makkelijker gemaakt en de camera-app voorzien van een nieuwe weergavemodus, waarbij er sneller door gemaakte foto’s kan worden gescrolld.

Spraakbesturing

Ook heeft Google zijn besturingssysteem met een eigen variant op Apple’s Siri. Via de zoekfunctie kunnen gebruikers vragen stellen aan hun smartphone of tablet, die vervolgens beantwoord worden door een computerstem. Deze spraakbesturingsfunctie is ook offline beschikbaar.

Presentatie Google