AMSTERDAM - De iPhone is deze week vijf jaar verkrijgbaar en Apple heeft er in die vijf jaar ruim 218 miljoen verkocht. Daarmee zou het bedrijf ongeveer 150 miljard dollar binnengehaald hebben.

Uit een analyse van de kwartaalcijfers van Apple door NU.nl blijkt dat het bedrijf in totaal ruim 218 miljoen iPhones heeft verkocht sinds de lancering van de iPhone op 29 juni 2007.

De telefoon was toen alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten. Nederland was pas in februari 2008 aan de beurt. Na de eerste iPhone volgde in juni 2008 de iPhone 3G, in juni 2009 de iPhone 3GS, in juni 2010 de iPhone 4 en in oktober 2011 de iPhone 4s.

In oktober 2012 wordt de iPhone 5 verwacht. Dit toestel zal naar verwachting een groter scherm krijgen en een nieuwe poort onderaan het toestel.

De gegevens zijn afkomstig van Apple. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

150 miljard dollar

Onderzoeksbureau Strategy Analytics berekende dat Apple met de verkoop van de iPhone ongeveer 150 miljard dollar heeft binnengehaald. Het gaat dan om omzet, niet om winst. Daarvoor hanteerde het onderzoeksbureau een gemiddelde verkoopprijs van 600 dollar. Waar die berekening op gebaseerd is, is onduidelijk.

Volgens Strategy Analytics is de iPhone 4 het populairste toestel van Apple geweest. Exacte verkoopcijfers worden echter niet genoemd. De iPhone 4s zal echter de komende kwartalen nog inlopen op zijn voorganger.

Toekomst

De onderzoekers waarschuwen dat de komende vijf jaar wellicht minder rooskleurig zullen zijn voor Apple. "Providers zijn bezorgd over het hoge percentage subsidie dat zij moeten afstaan aan Apple, tegelijkertijd worden de Galaxy-toestellen van Samsung steeds populairder."

Omdat NU.nl zich voor dit bericht baseert op kwartaalpresentaties van Apple, lopen de verkoopcijfers tot 31 maart 2012.

iPhone bestaat vijf jaar