AMSTERDAM - Samsung moet stoppen met het verkopen van de Galaxy Tab 10.1 in de Verenigde Staten. De tablet lijkt te veel op de iPad van Apple.

Dat heeft een Amerikaanse rechter dinsdagnacht (Nederlandse tijd) bepaald.

Apple klaagde de concurrent in onder meer de VS aan omdat de Galaxy Tab een 'slaafse kopie' van de iPad zou zijn. de Amerikaanse rechter is nu met die bewering akkoord gegaan en heeft een verbod uitgesproken.

Samsung beargumenteerde dat het verbod financiële schade op zou leveren en de contacten met providers die de tablet verkopen onder druk komen te staan. De rechter veegde deze argumenten echter van tafel.

Schade

"Samsung kan niet klagen over beschadigde contacten die opgebouwd zijn met een product dat rechten schendt", aldus rechter Lucy Koh. "Ook al zal Samsung financiële schade lijden, de schade die Apple ervaart door te moeten concurreren met een product dat rechten van het bedrijf schendt, is belangrijker."

Wel heeft Apple een verzekering van 2,6 miljoen dollar moeten betalen. Als Samsung eventueel nog kan bewijzen dat het merkenrecht waar Apple zich op beroept niet geldig is, kan dit geld aan het Zuid-Koreaanse bedrijf betaald worden als schadevergoeding.

Koh maakte echter duidelijk dat ze die kans klein acht. In Duitsland werd de Galaxy Tab 10.1 al eerder op basis van het uiterlijk verboden. Daar heeft Samsung nu de Galaxy Tab 10.1N uitgebracht die net iets verschilt van de originele tablet.

In de uitspraak van de Amerikaanse rechter staat echter dat alle producten die niet wezenlijk verschillen van de Galaxy Tab 10.1 onder het verbod vallen. 

Nederland

In Nederland oordeelden een voorzieningsrechter en het hooggerechtshof al dat de Galaxy Tab 10.1 juist niet verboden moet worden op basis van het uiterlijk. Apple is inmiddels naar de Hoge Raad gestapt.

De Amerikaanse uitspraak is een flinke klap voor Samsung, maar toch zal er financieel weinig schade geleden worden. De Galaxy Tab 10.1 is namelijk al een behoorlijke tijd te koop en inmiddels heeft het bedrijf alweer de Galaxy Tab 2 uitgebracht. Deze tablet is niet in het verbod meegenomen.

Vijf uur na de uitspraak is Samsung al in beroep gegaan tegen het verbod.

Lees alles over de juridische strijd tussen Apple en Samsung