AMSTERDAM – Opslagfabrikant Verbatim heeft een externe harddisk gelanceerd die ‘universeel’ inzetbaar zou zijn. Met behulp van een verwisselbare interface is het apparaat aan te sluiten via usb 3.0, Thunderbolt en FireWire.

De harddisk luistert naar de lange naam ‘Store ‘n’ Go USM Portable Hard Drive’. USM staat daarbij voor Universal Storage Module, een aanduiding voor een nieuwe universele aansluitingsstandaard voor opslagmedia. Hierdoor is de harddisk ook zonder speciale interface direct aan te sluiten op apparaten met een USM-sleuf.

Wie geen beschikking heeft over zo’n aansluiting, kan een van de beschikbare interfacemodules op de harddisk aansluiten. Er zijn vier van deze modules beschikbaar: voor usb 3.0 (en 2.0), voor FireWire, voor eSata en voor Thunderbolt. Alleen de usb-module wordt standaard meegeleverd.

De zwartkleurige, externe harddisk is verkrijgbaar met 500GB en 1TB aan opslagcapaciteit. De adviesprijzen bedragen respectievelijk 90 en 130 euro. Wat de losse interfacemodules kosten, is nog niet bekend.