AMSTERDAM - Microsoft heeft eigen tablets ontwikkeld uit wanhoop om de iPad en het gebrek aan innovatie en inzet bij hardwarepartners.

Dat beweren anonieme bronnen die bij Microsoft en HP gewerkt hebben tegenover the New York Times.

Vorige week onthulde Microsoft de tablet Surface. Zowel de hardware als software is afkomstig van Microsoft en dat is op computergebied de eerste keer in de geschiedenis van het bedrijf. De hardwarepartners worden nu ook concurrenten.

Volgens de anonieme bronnen was Microsoft al langer ontevreden met de inzet van bedrijven als HP, de grootste pc-fabrikant ter wereld. Microsoft en HP werkten al eerder aan een eigen tablet, maar HP zou daarbij gekozen hebben voor goedkope materialen en onderdelen.

'Totaal verpest'

De uiteindelijk getoonde HP-tablet met Windows was volgens de bronnen te dik en werd snel warm. Bovendien werkte software en hardware niet goed samen. "Het was als een auto die de bocht niet omgaat als je aan het stuur draait", aldus een voormalige topman van HP.

Volgens een toenmalig medewerker van Microsoft heeft HP het apparaat ‘totaal verpest’ tijdens het productieproces.

iPad

Microsoft zag Steve Jobs drie weken later de eerste iPad onthullen en werd geconfronteerd met de voordelen van hardware en software onder één dak. Bovendien vernam het bedrijf dat Apple voor het materiaal van de iPad helemaal naar een speciale mijn in Australië was gegaan.

Microsoft was geschokt door de inzet van Apple en de bereidheid risico’s te nemen voor het product. Het nam partners kwalijk dat zij veilig handelen en niet innoveren. Aan de andere kant stelden de hardwarepartners dat Windowslicenties te duur waren en het systeem niet geschikt was voor touchscreens.

Windows 8

Windows 8, speciaal gericht op tabletcomputers, komt in de herfst van 2012 op de markt. Naast de gebruikelijke apparaten van onder meer HP, Acer en Asus zal Microsoft dus ook eigen tablet verkopen, met de mogelijke voordelen van betere integratie tussen software en hardware.

In een reactie laat Microsoft alleen weten dat de partners geen onderdeel zijn geweest van het besluit zelf hardware te ontwikkelen. Uit eerdere berichten bleek dat de bedrijven pas vier dagen voor de persconferentie op de hoogte werden gebracht van Surface.

Overigens stelden anonieme bronnen vorige week dat Microsoft zich niet écht op de hardwaremarkt zou willen richten. De lancering van Surface zou slechts een actie zijn om Windows 8 onder de aandacht te krijgen. Na verloop van tijd zal het bedrijf zich volgens de bronnen van de hardwaremarkt terugtrekken.