AMSTERDAM - Google TV is vanaf augustus beschikbaar in Nederland. Sony brengt dan een netwerkmediaspeler met de software van Google uit.

Dat laat het bedrijf maandag weten.

De netwerkmediaspeler NSZ-GS7 werd in januari al tijdens gadgetbeurs CES getoond en zal het eerste Google TV-product zijn dat buiten de Verenigde Staten (VS) verkocht wordt. Aan het eind van oktober volgt ook de Blurayspeler NSZ-GP9.

Beide apparaten kunnen op elke televisie met een HDMI-aansluiting aangesloten worden. De netwerkmediaspeler zal 200 euro gaan kosten. Voor het bluraymodel moet 300 euro betaald worden.

Google TV

Google TV is op Android gebaseerde software voor televisies waarmee de gebruiker vervolgens ook kan internetten. Zo is het mogelijk browser Chrome te gebruiken. Bovendien zijn er specifiek voor het tv-platform ontwikkelde apps, zoals Youtube en Twitter, beschikbaar via Google Play.

Sony is vanaf de lancering van Google TV partner van de zoekgigant. Binnenkort zal het concurrentie krijgen van Samsung en LG. Het platform is tot nu toe nog niet breed aangeslagen, maar heeft inmiddels een update gekregen en zal nu dus ook buiten de VS beschikbaar zijn.

Sony rust Google TV standaard uit met de Sony Entertainment Network-app. Gebruikers van muziekdienst Music Unlimited krijgen zo toegang tot hun muziek. Bovendien kunnen ook films gehuurd worden.

Over Nederlandse content, apps of partners kon Sony nog niets zeggen.

Afstandsbediening

Beide Sony-apparaten beschikken over een speciale afstandsbediening met een touchpad aan de ene kant en een volledig toetsenbord aan de andere kant. Bovendien beschikt de afstandsbediening over een microfoon voor spraakbesturing via Voice Search. Sony heeft ook een bewegingssensor in het apparaat gebouwd voor gebruik bij bijvoorbeeld games.

Sony ziet de uitbreiding van het tv-platform als een versterking van de reeks Android-apparaten van het bedrijf. "We zijn trots onze relatie met Google voort te zetten door de introductie van de nieuwe producten", aldus Machiel Frijters, General Marketing Manager Home Entertainment & Sound bij Sony Benelux.

Google TV naar Nederland