AMSTERDAM - Windows Phone 8 komt in de herfst beschikbaar in nieuwe toestellen en zal op een vergaande wijze geïntegreerd zijn met Windows 8.

Dat maakte Microsoft woensdagavond bekend tijdens Windows Phone Summit.

De nieuwe versie van het besturingssysteem van Microsoft krijgt dezelfde kern als Windows 8 dat ook in de herfst verwacht wordt.

Daardoor kunnen de systemen soepel met elkaar samenwerken en kunnen ontwikkelaars gemakkelijk apps maken voor beide platformen.

Eenvoudiger

Microsoft kondigde bovendien nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars aan waardoor het eenvoudiger is een grafisch zware app, zoals een game, te maken.

xx

Omdat ontwikkelaars nu in één moeite apps kunnen maken voor Windows 8 en Windows Phone 8 hoopt Microsoft meer applicaties op beide platformen te krijgen. Windows Phone loopt wat betreft het aantal apps nog achter bij Android en iOS.

Hardware

WP 8 ondersteunt daarnaast ook dual core-chips en in de toekomst quad core-chips. Windows Phone 7 moet het doen met alleen een single core-processor. Ook kunnen Windows Phone 8-toestellen uitgerust worden met een HD-scherm omdat tal van nieuwe resoluties ondersteund worden.

De samenwerking die Microsoft met Nokia heeft, wordt verder uitgebreid. Microsoft levert niet alleen het besturingssysteem aan Nokia voor in Lumiatoestellen. Windows Phone 8 zal worden uitgerust met Nokia Maps en het Finse bedrijf levert ook navigtiemogelijheden voor de kaarten-app.

Nu maakt Microsoft nog gebruik van het eigen Bing Maps.

Startscherm

Veel nieuwe functies voor gebruikers werden nog niet getoond, daar wordt later meer bekend over. Wel liet Microsoft weten dat het startscherm meer aan te passen is.

Windows Phone 7.5 beschikt standaard over twee rijen met vierkante tegels die linken naar apps. In de nieuwe versie kunnen gebruikers de maat van de tegels zelf aanpassen, live-tegels met direct updates van bijvoorbeeld sociale media op een andere plek zetten en meerdere rijen aanmaken.

Windows 8

Windows Phone 8 moet samen met Windows 8 zorgen voor een groter marktaandeel van Microsoft op de smartphone- en tabletmarkt. Op de smartphonemarkt blijft het bedrijf ondanks eerdere versies Windows nog steken op slechts enkele procenten.

Maandag kondigde Microsoft twee eigen tablets met Windows 8 aan.