AMSTERDAM - Microsoft zal zich ondanks de onthulling van twee eigen tablets maandagnacht op termijn terugtrekken van de tabletmarkt. De lancering is alleen een marketingstrategie voor Windows 8.

Dat stelt Stan Shih, de oprichter van Acer.

Maandagnacht presenteerde Microsoft twee tablets waarbij de hardware ook afkomstig is van het bedrijf zelf. Door de opmerkelijke draai wordt het bedrijf achter Windows een concurrent van de eigen hardwarepartners.

Veel van deze partners, zoals HP, Acer, Asus en Dell, willen niet reageren op de lancering. Aan The Verge laten Dell en Lenovo nog wel weten dat Microsoft een belangrijke partner is en dat de bedrijven later zelf met Windows 8-tablets zullen komen.

Marketingtruc

De oprichter van Acer laat aan Digitimes weten dat Microsoft niet echt eigen tablets wil verkopen. De lancering is slechts een marketingtruc om meer aandacht te krijgen voor Windows 8.

"Microsoft hoopt dat de marketing voor de eigen tablets partners ertoe beweegt meer Windows 8-tablets op de markt te brengen", aldus Shih. Op die manier zou ook de vraag vanuit consumenten verhoogd moeten worden.

Zodra het doel van Microsoft bereikt is, zal het bedrijf zich volgens de Acer-oprichter terugtrekken van de tabletmarkt.

Shih ziet niet in wat naast marketing een doel van Microsoft kan zijn, aan hardware kan het bedrijf volgens hem namelijk bij lange na niet zoveel verdienen als via de verkoop van Windowslicenties.

Partners

Reuters weet daarnaast te melden dat veel partners niet of beperkt op de hoogte waren van de plannen van Microsoft. Vrijdag zouden de meeste bedrijven pas zijn ingelicht en Acer en Asus vernamen het nieuws pas voor het eerst op de persconferentie van Microsoft, aldus anonieme bronnen.

Steve Ballmer, CEO van Microsoft, liet zelf na afloop van de bijeenkomst al weten dat de eigen tablets slechts een deel van de Windows 8-strategie zijn. "Een belangrijk onderdeel, maar niet het enige onderdeel."

Microsoft onthult twee eigen tablets