AMSTERDAM - Google heeft een nieuw patent gekregen op de techniek die gebruikt wordt in de draagbare augmented reality-bril. Het gaat om de besturing van de bril via een trackpad.

Dat blijkt uit een document van de United States Patent and Trademark Office (USPTO).

De bril werd eind mei getoond in een Amerikaanse tv-show. Het apparaat kan bestuurd worden via een trackpad in de poot van de bril. Er kunnen bovendien foto’s gemaakt worden en het is mogelijk realtime informatie te krijgen over personen, gebouwen en andere onderwerpen.

Google ziet temperatuurbepaling, route-informatie, chats en agenda als mogelijke functionaliteiten van de bril.

Besturing

Met de nieuwe patentgoedkeuring krijgt Google het recht op de besturing van het apparaat via een aanraakgevoelige trackpad aan de zijkant van de bril.

Het patent beperkt zich niet alleen tot een bril. Zo schrijft Google in de goedgekeurde aanvraag: "Een draagbare display kan verwerkt worden in een bril, hoofdband, helm of andere apparaten die mensen kunnen dragen."

Ook beperkt Google zichzelf niet tot transparante oppervlaktes. Het bedrijf heeft het over een display dat weergegeven wordt door beelden te projecten op bepaalde objecten. Ook zouden beelden zelfs direct op het oog van een gebruiker geprojecteerd kunnen worden, door middel van een soort laser die een scan maakt.

In de patentaanvraag noemt de zoekgigant specifiek toepassingen voor piloten.

Functionaliteiten

Eerdere patenten die Google in handen kreeg voor Project Glass draaiden vooral om de functionaliteit. Zo zijn er patenten toegewezen voor het opvangen van geluiden en gesprekken om die vervolgens weer te geven op het scherm. Zo kunnen doven onder meer gesprekken meelezen.

Ook heeft de zoekgigant een patent op een neusbrug die voelt of de bril gedragen wordt, een patent op een draagbaar apparaat met meerdere camera’s en een patent voor het versturen van data tussen diverse apparaten.

Ook het ontwerp van de bril is vastgelegd.

Project Glass