AMSTERDAM – Samsung heeft maandag twee nieuwe Series 5-laptops aangekondigd. In tegenstelling tot de onlangs aangekondigde ultrabookmodellen met nieuwe Intel-processors, draait het tweetal op chipsets van AMD.

De twee AMD-machines hebben vergelijkbare specificaties en afmetingen als de Series 5-ultrabooks met Intel-processors, waarvan Samsung onlangs nieuwe modellen aankondigde.

Omdat de hardware in de apparaten echter niet van Intel is, mogen de laptops geen ultrabooks heten. In plaats daarvan heeft AMD voor deze ultrabook-tegenhangers de term ‘ultrathin’ bedacht.

Trinity
De laptops zijn uitgerust met AMD’s Trinity-apu’s, rekenchips met ingebouwde grafische verwerking. Deze chips zouden betere grafische prestaties bieden dan de Invy Bridge-processors waarover Samsungs Series 5-ultrabooks beschikken.

De laptops komen op de markt in uitvoeringen van 13,3 en 14 inch, en beschikken elk over een scherm met een resolutie van 1366 bij 768 pixels, minstens 4GB geheugen en een harddisk van 500 of 750GB. Ssd’s ontbreken, maar de AMD-laptops zijn dan ook rond de 100 euro goedkoper dan hun tegenhangers met Intel-chips.