AMSTERDAM - Samsung gaat zich onder Kwon Oh-hyun, de kersverse CEO, veel meer richten op eigen software om zo de huidige positie te behouden.

Dat heeft de nieuwe topman van het Zuid-Koreaanse bedrijf maandag laten weten, zo schrijft the Wall Street Journal.

Samsung is de afgelopen jaren groot geworden op smartphonemarkt met de uiterst succesvolle Galaxy-telefoons. Deze toestellen draaien net als de tablets van het bedrijf op besturingssysteem Android van Google.

Kwon laat nu dus weten dat het bedrijf zich meer moet en zal focussen op eigen software om zo de leidende positie in de complete technologie-industrie te behouden.

Android

"We moeten de ervaring van gebruikers en de waarde van onze producten voor deze gebruikers versterken door een focus op software, gebruikerservaring en ontwerp", aldus Kwon in een toespraak.

Het belang van goede eigen software is de afgelopen maanden steeds duidelijker geworden. Google, de leverancier van Android, nam Motorola Mobility over. Hierdoor heeft de zoekgigant een hardwareconcurrent van Samsung in handen.

Bovendien staat Apple, de grootste concurrent op mobiel gebied, bekend om zijn eigen software iOS voor op de iPhone en iPad. De twee bedrijven zijn met elkaar in een juridische strijd verwikkeld mede vanwege vermeende patentschending in het besturingssysteem Android.

Bada

Samsung heeft wel al de eigen software Bada in huis. Dat mobiele besturingssysteem staat op een aantal telefoons van het bedrijf, maar is verre van populair en zorgt dus niet voor veel marktaandeel of omzet.

Hoeveel Kwon van plan is te investeren in eigen software en wat de gevolgen zijn voor het gebruik van Android is niet bekend. Ook ging hij niet verder in op de verliesmakende tv-tak en hoe Samsung daarbij focust op software.

Begin dit jaar maakte Samsung nog bekend later in 2012 tv’s te gaan uitrusten met Google TV, wederom software van de zoekgigant.