AMSTERDAM - De Amerikaanse telecomwaakhond FCC wil onderzoeken of er genoeg gedaan wordt om mensen te beschermen tegen straling van mobiele telefoons.

Dat melden Amerikaanse media.

Het is voor het eerst sinds 1996 dat er opnieuw gekeken wordt naar de bestaande FCC-standaard.

Sinds die tijd is het gebruik van mobiele telefoons flink gestegen en inmiddels zijn er meer mobiele telefoons dan mensen in de VS.

De FCC benadrukt dat de organisatie geen verband ziet tussen kanker, hoofdpijn, duizeligheid of geheugenverlies en straling van mobieltjes. Het onderzoek gaat wel proberen wetenschappelijk bewijs te vinden om een wijziging in de standaard te rechtvaardigen.

Standaard

De voorzitter van de commissie, Julius Genachowski, heeft vrijdag een voorstel naar zijn vijf mede-commissarissen gestuurd om de 15 jaar oude standaard opnieuw te bekijken. Als een meerderheid van de commissarissen het daarmee eens is, kan een onderzoek beginnen.

Een woordvoerster van de FCC zegt dat bestaande richtlijnen veilig zijn en dat een nieuw onderzoek tot de standaardprocedures behoort.

Onderzoeken

Over het verband tussen mobiele telefoongebruik en gezondheidsproblemen zijn veel onderzoeken gepubliceerd die elkaar tegenspreken. Een Deens onderzoek uit 2011 onder 350.000 mensen heeft het verband tussen mobiele telefonie en kanker ontkend.

Een panel van gezondheidsexperts dat samengesteld is door de Wereldgezondheidsorganisatie zei vorig jaar dat de apparaten mogelijk wel kankerverwekkend zijn.