AMSTERDAM - Ontwikkelaars maken vaak fouten bij het bouwen van apps waardoor ze onnodig op de achtergrond blijven draaien en de batterij van een smartphone het maar een paar uur uithoudt.

Onderzoekers van de Purdue University noemen het de 'no energy sleep bug' waarbij de accu van de telefoon leegraakt terwijl de app niet actief is.

"Een volledig opgeladen batterij van de telefoon kan binnen slechts vijf uur helemaal leeglopen", aldus hoogleraar Y. Charlie Hu.

Slaapstand

Smartphones staan doorgaans in de slaapstand als er geen actieve handelingen worden uitgevoerd. Bij sommige programma's, zoals het ophalen van e-mail, is het echter nodig om op de achtergrond actief te blijven. Om zulke applicaties te kunnen bijven draaien bestaan er programmeercodes die voorkomen dat ze in de slaapstand gaan.

Volgens Purdue maken ontwikkelaars vaak fouten met de code waardoor de telefoons helemaal niet meer in de slaapstand gaat en de batterij snel leeg is.

Tool

Het onderzoeksteam heeft een tool ontwikkeld die automatisch vast kan stellen of een smartphone-app last heeft van de bug. De onderzoekers onderzochten 187 Android-apps en 42 daarvan bleken fouten te bevatten in de programmeercode.

Het onderzoek wordt eind juni gepresenteerd tijdens Mobisys in Groot-Brittannië.

Hu zegt dat hoewel alleen Android-apparaten onderzocht zijn, de problemen ook op andere smartphones voorkomen.