AMSTERDAM – Apple lanceerde maandag een stel nieuwe laptopmodellen, maar heeft ook zijn Mac Pro-workstations van een update voorzien. De systemen hebben snellere rekenchips gekregen.

Apple voorzag zijn Mac Pro maandag van de eerste update in twee jaar tijd. Daarbij zijn alleen de processors en het geheugen onder handen genomen. Cosmetisch zijn de computerkasten ongewijzigd gebleven en er zijn geen moderne aansluitingen als Thunderbolt of usb 3.0 aan toegevoegd. Ook is er niets veranderd aan de opslagruimte.

Bij het nieuwe instapmodel is de Intel Xeon W3550-processor van zijn voorganger verruild voor een W3565, een octocore-processor van 3,2GHz. Deze uitvoering beschikt verder over een Radeon HD5770-videokaart en 6GB aan werkgeheygen, De prijs van dit instapmodel bedraagt 2599 euro.

Server
Voor 3899 euro is een uitgebreider systeem uitgebracht dat over twee 6-core Xeon E5645-processor beschikt, elk met een kloksnelheid van 2,4GHz. Dit model heeft dezelfde videokaart als het instapmodel, maar beschikt daarnaast over tweemaal zoveel werkgeheugen.

Ook heeft Apple een Mac Pro-server uitgebracht. Deze heeft dezelfde processor en videokaart als het instapmodel, maar is verder uitgerust met 8GB aan werkgeheugen, twee harddisks van 1TB en OS X Lion Server. Deze uitvoering heeft een prijskaartje van 3099 euro.