HILVERSUM - Een taxidienst voor heel Nederland waarbij je vooraf kan boeken en betalen via je mobieltje. Cabster wordt dinsdag gelanceerd en daarmee heeft Nederland een wereldprimeur.

Dat maakte vervoersgigant Connexxion, de bedenker van Cabster, dinsdag bekend.

Via de applicatie of de website kunnen mensen meer dan 5000 taxi's van een zestigtal aangesloten bedrijven bestellen in het hele land en vooraf online betalen op basis van de kortste route.

''Nu zit je vaak vast aan een bepaald taxibedrijf in de regio. Of je moet zoeken naar een bedrijf in een heel andere stad. Dat proberen we nu te voorkomen. Bovendien weet je altijd zeker dat je een gecertificeerde taxichauffeur krijgt'', aldus een woordvoerster.

De Consumentenbond vindt het goed dat er meer transparantie in de tarieven komt. ''Daar hebben we ook altijd voor gepleit'', aldus een woordvoerster.

Vooraf betalen

''Maar de bond is niet echt een voorstander van het principe dat vooraf betaald moet worden. Mocht de taxi niet voor de deur verschijnen of een taxibedrijf failliet gaan, is het maar de vraag wat er vervolgens met je geld gebeurt.''

Volgens haar zou er een technische mogelijkheid moeten komen om achteraf te betalen.

Over de prijs-kwaliteitverhouding heeft de Consumentenbond nog geen oordeel. ''We wachten de eerste resultaten van Cabster af.''

Bekijk Cabster voor iOS

Bekijk Cabster voor Android